Provjerite imate li originalnu novčanicu kune

Slika /2019/novac.jpg

Obzirom se za vrijeme turističke sezone povećava broj slučajeva krivotvorenih novčanica, policija upozorava građane, posebno trgovce i pružatelje ugostiteljskih i turističkih usluga, da obrate pozornost na sumnjivi izgled novčanica koje primaju te da ukoliko nisu sigurni u vjerodostojnost, zapamte čim više detalja, vezanih uz osobu koja je donijela novčanicu (dob, spol, govor, izgled, prijevozno sredstvo i slično).

Kako biste se i sami zaštitili te provjerili autentičnost novčanica koje primete u ruke dovoljno je slijediti upute Hrvatske narodne banke:

OSJETI!

Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.


POGLEDAJ!

Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.


TITRAJ!

Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.


PROVJERI!

Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).


Kako bi sigurnost građana u primljene novčanice ipak bila veća, podsjećamo javnost na neka obilježja kunskih novčanice:

  • sve kunske novčanice imaju ugrađen vodeni znak (vidljiv kada se novčanica podigne prema svjetlu), a bezbojni otisak identičan je portretu na novčanici,
  • kune imaju ugrađenu kovinsku zaštitnu nit (ispisana brojčana vrijednost novčanice i oznaka ''HK''), koja mjestimice izlazi na površinu lica novčanice te je vidljiva u određenom broju prozorčića kada se kroz novčanicu gleda prema izvoru svjetlosti,
  • svaka novčanica mora imati serijski broj (slovna oznaka serije i sedam znamenaka), tiskan dva puta, u gornjem lijevom kutu i donjem desnom kutu lica novčanice,
  • kune su tiskane na posebnom papiru te se pod prstima može osjetiti njegova reljefnost,
  • u novoj verziji novčanica, nalazi se i boja visokog sjaja tako da promjenom kuta gledanja mijenjaju nijansu (srebrna u zlatnu i srebrna u ružičastu).

                                                                            

Pozivamo građane da ukoliko posumnjaju u ispravnost zaprimljenih novčanica, nazovu policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijave najbližoj policijskoj postaji.