Stanje sigurnosti cestovnog prometa

Stanje sigurnosti cestovnog prometa za vikend 19. do 21. ožujaka. Proteklog vikenda od 19. do 21. ožujka na istarskim prometnicama evidentirano je ukupno 13 prometnih nesreća, od čega 2 prometne nesreće s povrijeđenim osobama u kojima su 2 osobe zadobile lake tjelesne povrede te 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su vezane uz neprilagođenu brzinu u 6 prometne nesreće te oduzimanje prednosti prolaza u 2 prometnih nesreća, a prisutnost alkohola utvrđena je kod vozača u 3 prometne nesreće.

 Proteklog vikenda od 19. do 21. ožujka  na istarskim prometnicama evidentirano je ukupno 13 prometnih nesreća, od čega 2 prometne nesreće s povrijeđenim osobama u kojima su 2 osobe zadobile lake tjelesne povrede te 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom.


Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su vezane uz neprilagođenu brzinu u 6 prometne nesreće te oduzimanje prednosti prolaza u 2 prometnih nesreća, a prisutnost alkohola utvrđena je kod vozača u 3 prometne nesreće. 

 

Policijski službenici u kontroli i nadzoru prometa ukupno su kontrolirali 539 vozila, a utvrdili su 264 prometnih prekršaja, kako slijedi;

 

_ nepropisna brzina 93 prekršaja,

_ nepropisno pretjecanje 32 prekršaja,

_ vožnja pod utjecajem alkohola 31 prekršaja,

_ vožnja pod utjecajem droga 3 prekršaja,

_ nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu 5 prekršaja,

_ vožnja „neregistriranim“ motornim vozilom  9 prekršaja,

_ upravljanje mot.vozilom prije stjecanja prava na upravljanje 2 prekršaja,

_ upravljanje pod zabranom 2 prekršaja,

_ korištenje mobitela za vrijeme vožnje 6 prekršaja,

_ nevezivanje sigurnosnog pojasa 11 prekršaja,

_ ostalo 70 prekršaja.

 

Iz prometa je isključeno 39 vozača i 9 vozila.

 

Zbog kršenja prometnih propisa, policijski službenici uhitili ili smjestili u posebne prostrije ukupno  10  vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga ili odbijanja alkotestiranja. U tri slučaja policijski službenici utvrdili su da su vozači motornih vozila upravljali vozilima dok im je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, a budući da ovo prekršajno djelo ima obilježja kaznenog djela protiv vozača slijede i kaznene prijave.    

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je kod 37-godišnjeg vozača iz Rovinja, kojemu je izmjerena koncentracija alkohola od 2,17 g/kg alkohola u organizmu. Zbog opasnosti da će ponoviti istovjetni prekršaj osoba je smještena u posebne prostorije dok ne prestanu razlozi zbog kojih je smješten u posebne prostorije (do 12 sati).   



Stranica