Javna okupljanja tijekom vikenda na području PU istarske

Na području Policijske uprave istarske tijekom nadolazećeg vikenda, od 28. do 30. svibnja , očekuje se 50 javnih okupljanja raznih oblika, uglavnom kulturno-zabavnog i športskog karaktera. Od važnijih javnih okupljanja ističemo koncerte Fatboy Slima i Parnog valjka koji će se održati u petak, 28. svibnja 2010. godine u Umagu (Stella Maris) i Poreču (dvorana Žatika), dok će se koncert Nene Belana održati u subotu, 29. svibnja 2010. godine u Monvi centru u Rovinju,


Foto
: Ilustracija

Na području Policijske uprave istarske tijekom nadolazećeg vikenda,  od 28. do  30. svibnja 2010. godine, očekuje se 50 javnih okupljanja raznih oblika, uglavnom kulturno-zabavnog i športskog karaktera.

Od važnijih javnih okupljanja ističemo koncerte Fatboy Slima i Parnog valjka koji će se održati u petak, 28. svibnja  u Umagu (Stella Maris) i Poreču (dvorana Žatika), dok će se koncert Nene Belana održati u subotu, 29. svibnja  u Monvi centru u Rovinju, a na tim se koncertima očekuje dolazak većeg broja gledatelja, a najviše, njih oko 10.000, očekuje se u Umagu na koncertu svjetske DJ zvijezde i producenta Fatboy Slima.

Temeljem sigurnosne prosudbe donesene prema broju očekivanih posjetitelja, a u cilju prevencije bilo kakvih oblika protupravnih ponašanja Policijska uprava istarska će za osiguranje javnih okupljanja angažirati dovoljan broj policijskih službenika koji će, uz pripadnike redarskih i zaštitarskih službi angažiranih od organizatora javnih okupljanja, poduzeti adekvatne mjere i radnje sukladno pozitivnim odredbama hrvatskog zakonodavstva kako bi sva javna okupljanja protekla bez izgreda.
 

Tako će se na prilaznim pravcima prema mjestima na kojima se održavaju javna okupljanja obavljati nadzor i kontrola prometa radi sprječavanja činjenja, ali i procesuiranja najtežih oblika prekršaja u prometu koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća.

 Na mjestima javih okupljanja provodit će se i aktivnosti vezane za utvrđivanje prekršaja prodaje alkoholnih pića i cigareta maloljetnim osobama te konzumaciju alkoholnih pića od strane maloljetnika ili osoba koje se nalaze pod utjecajem alkohola, a također će posebnu pozornost usmjeriti i na distribuciju i konzumiranje opojnih droga.
 

Također, policijski službenici će tijekom provođenja aktivnosti poduzeti i druge zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprječavanja činjenja kaznenih djela i prekršaja.

S organizatorima prijavljenih javnih okupljanja policijski službenici su već obavili potrebne dogovore i konzultacije i upozorili ih na poštovanje svih odredbi Zakona o javnom okupljanju koje se odnose na osiguranje javnog okupljanja i na poslove koje obavljaju redari, a u kojima se, između ostalog, navodi da je organizator dužan osigurati javni red i mir na javnom okupljanju i osigurati dovoljan broj redara te je osobito dužan poduzeti sve potrebne mjere da se sudionici javnog okupljanja ne ponašaju protupravno, dok je redar za vrijeme obavljanja poslova održavanja reda i mira na javnom okupljanju dužan štititi sve sudionike i imovinu te odmah predati policiji osobu koja se protupravno ponaša, a tijekom održavanja javnog okupljanja ima pravo i obavljati pregled osoba koje dolaze na javno okupljanje, zabraniti ulazak osobi za koju prosudi da bi se mogla protupravno ponašati te usmjeravati kretanje posjetitelja javnog okupljanja.
 


Stranica