Pilot projekt „Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“

U sklopu provođenja aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, početkom 2010. godine, na području Istarske županije započelo je provođenje pilot projekta „Prometna preventiva u osnovnoj školi (PPOŠ) - Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“. Nositelji ovog projekta su Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski autoklub uz suradnju Ministarstva unutarnjih poslova. Za potrebe provođenja navedenog projekta oformljen je 21 tročlani županijski tim (20 županija + Grad Zagreb). Članovi timova su učitelji tehničke kulture, predstavnici HAK-a ili pridruženih auto klubova i policijski službenici linije rada prometne policije svih policijskih uprava. U skladu s navedenim Županijski tim Istarske županije sastavljen je od tri člana: gosp. Ilija Babić (učitelj tehničke kulture u OŠ Fažana i OŠ Tar), g. Marčelo Mohorović (predstavnik AK Pula-Rovinj) i g. Josip Lukić (predstavnik PU istarske). Županijski tim Istarske županije, u sklopu navedenog projekta, izradio je akcijski plan, temeljem kojeg su članovi županijskog tima stupili u kontakt sa ravnateljima osnovnih škola Fažana, Tar, Jurja Dobrila iz Rovinja. Dogovorene su edukacije/predavanja učenicima petih razreda, na temu „Djeca biciklisti u prometu“, te praktična obuka „Sigurno i vješto upravljanje biciklom“ na poligonu koji će biti izrađen na školskim igralištima. Zajednička predavanja učitelja i predstavnika prometne policije održana su dana 25. svibnja učenicima petih razreda u O.Š. Jurja Dobrile u Rovinju, te dana 26.svibnja učenicima petih razreda u O.Š. Fažana. U sklopu edukacija/predavanja, učenici su se aktivno uključivali svojim brojnim pitanjima, isto tako učenicima je između ostalog prezentirano pravilno kretanje biciklom u prometu, dijelovi bicikla, osobna oprema vozača bicikla, moguće opasnosti u vožnji, ravnoteža na biciklu, korištenje kočnica, a najzanimljiviji im je svakako bio bicikl koji je opremljen svim sigurnosnim elementima, te je učenicima na predavanju ukazano kako mora biti pravilno opremljen bicikl. Do kraja školske godine članovi županijskog tima, planiraju provesti provjeru znanja učenika petih razloga koji su prošli teoretsku i praktičnu edukaciju u O.Š. Fažana, O.Š. Tar, O.Š. J. Dobrile iz Rovinja.

Foto: PU istarska

U sklopu provođenja aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, početkom 2010. godine, na području Istarske županije započelo je provođenje pilot projekta „Prometna preventiva u osnovnoj školi (PPOŠ) - Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“.

Nositelji ovog projekta su Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski autoklub uz suradnju Ministarstva unutarnjih poslova.

Za potrebe provođenja navedenog projekta oformljen je 21 tročlani županijski tim (20 županija + Grad Zagreb). Članovi timova su učitelji tehničke kulture, predstavnici HAK-a ili pridruženih auto klubova i policijski službenici linije rada prometne policije svih policijskih uprava. U skladu s navedenim Županijski tim Istarske županije sastavljen je od tri člana: gosp. Ilija Babić (učitelj tehničke kulture u OŠ Fažana i OŠ Tar), g. Marčelo Mohorović (predstavnik AK Pula-Rovinj) i g. Josip Lukić (predstavnik PU istarske).
 
Županijski tim Istarske županije, u sklopu navedenog projekta, izradio je  akcijski plan, temeljem kojeg su članovi županijskog tima stupili u kontakt sa ravnateljima osnovnih škola Fažana, Tar, Jurja Dobrila iz Rovinja. Dogovorene su edukacije/predavanja učenicima petih razreda, na temu „Djeca biciklisti u prometu“, te praktična obuka „Sigurno i vješto upravljanje biciklom“ na poligonu koji će biti izrađen na školskim igralištima.

Zajednička predavanja učitelja i predstavnika prometne policije održana su dana 25. svibnja učenicima petih razreda u O.Š.  Jurja  Dobrile u Rovinju, te dana 26.svibnja učenicima petih razreda u O.Š. Fažana.
 
U sklopu edukacija/predavanja, učenici su se aktivno uključivali svojim brojnim pitanjima, isto tako učenicima je između ostalog prezentirano pravilno kretanje biciklom u prometu, dijelovi bicikla, osobna oprema vozača bicikla, moguće opasnosti u vožnji, ravnoteža na biciklu, korištenje kočnica, a najzanimljiviji im je svakako bio bicikl koji je opremljen svim sigurnosnim elementima, te je učenicima na predavanju ukazano kako mora biti pravilno opremljen bicikl.

Do kraja školske godine članovi županijskog tima, planiraju provesti provjeru znanja učenika petih razloga koji su prošli teoretsku i praktičnu edukaciju u O.Š. Fažana, O.Š. Tar, O.Š. Jurja Dobrile iz Rovinja.

 
 
 
 


Stranica