Pomorska policija spasila troje mladih turista

Foto: PU istarska

Danas, 30. srpnja  oko 12,45 sati Policijska uprava istarska zaprimila je dojavu da se troje djece nalazi na gumenjaku te da ih more nekontrolirano nosi izvan akvatorija AC Stoja prema otvorenom moru.  Odmah nakon dojave je na intervenciju spašavanja upućeno službeno policijsko plovilo P-116 koje je na oko 0,6 M van obale rta Stoja spasilo tri osobe, sve državljani Švicarske, a od kojih je muška osoba (rođ. 1991) te dvije maloljetne ženske osobe (rođene 1995. god.), a koje je jak istočni vjetar nosio prema pučini uz valove visoke oko 1 metar.

Radilo se o manjem gumenom plovilu na vesla, na kojem su zatečene dvije osobe, koje su pokušavale veslati, dok je treća - maloljetna ženska osoba spašena iz mora na oko 100 m od gumenjaka. Niti jedna osoba nije imala prsluk za spašavanje.

Gumeno plovilo i spašene osobe prevezeni su službenim policijskim plovilom do AC Stoja gdje su iskrcani na kopno.

PREPORUKE POLICIJE ZA PONAŠANJE NA MORU

Upozoravamo građane da prate meteorološke prilike i stanje mora i da kod nastupanja nepovoljnih uvjeta na moru prate upozorenja i isticanja zastavica spasilačkih službi na uređenim kupalištima te da ne dozvoljavaju djeci kupanje izvan ograđenih plaža ili udaljavanje madracima, plovilima i slično od obale. Nadalje, preporučuje se korištenje prsluka  za spašavanje, posebno kada se radi o boravku djece na plovilima.

 Osim toga, u vrijeme nepovoljnih uvjeta i visokih valova na moru, preporučujemo da se izbjegava kupanje ili skakanje sa stjenovitih obala, a plovilima da osiguraju sklanjanje na sigurni vez (luke, sidrišta, uvale, marine).
 
 


Stranica