Prometna nesreća s teže povrijeđenom osobom kraj Svetvinčenta

Jučer, 18. kolovoza oko 17. 15 sati izvan naselja Svetvinčenat dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila teške , a dvije lakše ozljede. Nesreća se dogodila kada je 22-godišnjak s područja Pazina upravljajući osobnim automobilom marke Alfa Romeo, pulskih reg. oznaka pod utjecajem alkohola od 1,03 g/kg iz smjera Bibići u smjeru Svetvinčenta, u nepreglednom lijevom zavoju započeo nepropisno pretjecati automobil koji se kretao ispred njega, nakon čega je došlo do udara prednjeg lijevog dijela „Alfe“ u prednji lijevi dio osobnog automobila marke Mercedes, talijanskih nac. oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 25-godišnji talijanski državljanin. Od siline udarca oba su automobila sletjela s kolnika. U prometnoj nesreći teške ozljede zadobio je 22-godišnji vozač Alfe , a putnici iz Mercedesa, 22-godišnja i 23-godišnji -talijanski državljani lakše ozljede. Protiv 22-godišnjeg vozača „Alfe“ slijedi podnošenje optužnog prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, 22-godišnjak je kao mladi vozač upravljao osobnim automobilom čija je važnost prometne dozvole istekla, pod utjecajem alkohola, i automobilom čija snaga motora prelazi 75 KW. Također, protiv njegove 44-godišnje majke slijedi podnošenje optužnog prijedloga zbog počinjenih prekršaja jer je kao vlasnik automobila dala svoj automobil sinu na upravljanje iako on ne smije.


Foto: Ilustracija

Jučer, 18. kolovoza oko 17. 15 sati izvan naselja Svetvinčenat dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila teške , a dvije lakše ozljede. Nesreća se dogodila kada je 22-godišnjak s područja Pazina upravljajući osobnim automobilom marke Alfa Romeo, pulskih reg. oznaka  pod utjecajem alkohola od 1,03 g/kg iz smjera Bibići u smjeru Svetvinčenta, u nepreglednom lijevom zavoju započeo nepropisno pretjecati automobil koji se kretao ispred njega, nakon čega je došlo do udara prednjeg lijevog dijela „Alfe“ u prednji lijevi dio osobnog automobila marke Mercedes, talijanskih nac. oznaka  kojim je iz suprotnog smjera upravljao 25-godišnji talijanski državljanin. Od siline udarca oba su automobila sletjela s kolnika. U prometnoj nesreći teške ozljede zadobio je 22-godišnji vozač Alfe , a putnici iz Mercedesa, 22-godišnja i 23-godišnji -talijanski državljani  lakše ozljede.

Protiv 22-godišnjeg vozača „Alfe“ slijedi podnošenje optužnog prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, 22-godišnjak je kao mladi vozač upravljao osobnim automobilom čija je važnost prometne dozvole istekla, pod utjecajem alkohola, i automobilom čija snaga motora prelazi 75 KW. Također, protiv  njegove 44-godišnje majke slijedi podnošenje optužnog prijedloga zbog počinjenih prekršaja jer je kao  vlasnik automobila dala svoj automobil sinu na upravljanje.

UPOZORENJE MLADIM VOZAČIMA I VOZAČIMA

U prvih sedam mjeseci 2010. godine, mladi vozači životne dobi od 16 do 24 godina sudjelovali  su u 18 % prometnih nesreća u odnosu na ukupan broj prometnih nesreća koji se dogodio na području PU istarske.

Prometne nesreće u kojoj sudjeluju  mladi vozači u većini slučajeva uzrokovane su neiskustvom i strahom vozača. Naime mnoge vozače, poglavito mlade, uhvati panika kad se nađu u nekakvoj opasnoj situaciji, a koja je proizašla iz već započetog izvođenja radnje u prometu, kojom prilikom  uslijed prebrze reakcije, lako izgube nadzor nad vozilom, a ako je to uvjetovano prebrzom vožnjom i vožnjom pod utjecajem alkohola i droga, mogućnost za nastanak nesreća i najtežih ozljeda u prometnim nesrećama je neizbježna.

Stoga apeliramo na mlade vozače da prije sjedanja za upravljač vozila ne konzumiraju alkoholna pića i droge,  ne precjenjuju svoje Iskustvo, te da sepridržavaju propisa i ograničenja brzine kretanja vozila po cesti, posebice ograničenja za mlade vozače;
 
  • na cesti, ako nema drugog ograničenja, brzinom ne većom od 80 km/h
  • na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, brzinom ne većom od 100 km/h
  • na auto cesti brzinom ne većom od 120 km/h
  • mopedom brzinom ne većom od 40 km/h.

Mladi vozači koji imaju položenu B kategoriju, ne smiju upravljati vozilima čija snaga motora prelazi 75 KW, a dok upravljaju bilo kojim motornim vozilom ne smiju u organizmu imati alkohola.

Vlasnik , odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije dati vozilo na upravljanje osobi koja nema pravo upravljati vozilom, odnosno osobi koja nema pravo upravljati kategorijom vozila u koje spada to vozilo ili osobi koja u organizmu ima alkohola ili opojnih droga.

 

 



Stranica