Akcija "Poštujte naše znakove"

Foto: Ilustracija

Sukladno Nacionalnom programu
sigurnosti cestovnog prometa, s  prvim danom nove školske godine, u ponedjeljak 6.rujna, djelatnici PU istarske započet će s provođenjem akcije "Poštujte naše znakove". 

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih koji u prometu samostalno sudjeluju prvi put.  

Dosadašnja iskustva pokazala su kako su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prijelazu preko ulice, igri na kolniku, bilo na putu do škole ili čak kao putnici u vozilu. Trenutak neopreznosti, za najmlađe prečesto ima kobne posljedice.

U 2009. godini od 1 do 16 godina stradalo je 136 djece, od toga je jedno  dijete smrtno, 13 ih je zadobilo teže tjelesne ozljede, dok je 122 djece zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Kao sudionici u prometu  (u svojstvu pješaka) stradalo je 27-ero djece, od toga: jedno dijete je smrtno stradalo, tri  su djeteta zadobila teže tjelesne ozljede, dok je 23 djece zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Na području PU istarske u 48 škola, u školskoj godini 2010/2011 u devedeset  prvih  razreda  krenuti će 1706 djece.

I ove, kao i prethodnih godina, policijski službenici su u suradnji sa predstavnicima nadležnih tijela za održavanje cesta izvršili pregled stanja svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola kako bi se do početka školske godine otklonili svi nedostaci u zonama škola (obnovili ili zamijenili dotrajalu horizontalnu i vertikalnu prometnu signalizaciju).

Isto tako u suradnji s ravnateljima, pedagozima i  učiteljima organizirati će se dvadeset minutna predavanja i razgovori s polaznicima prvih razreda osnovnih škola (tijekom posjeta policija će podijeliti prigodni promidžbeni materijal – drvene bojice, bojanke, raspored sati i bedževe). Glavni je cilj učenike, roditelje i učitelje upoznati s osnovnim pravilima sudjelovanja djece u prometu. Pored navedenog policija će biti nazočna na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu, jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same. 

Tijekom rujna, svakog će dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, policijski službenici pojačano djelovati na prilaznim ulicama, te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji. 

Osim preventivnih aktivnosti policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, parkiranja i propuštanje pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Policija još jednom poziva  vozače da u blizini škola voze s pojačanim oprezom, te minimalnom brzinom kako bi se izbjegle tragedije, jer djeca bez životnog i prometnog iskustva ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu, a roditelje moli da prilikom vožnje djece u školukoji  vozila parkiraju na način da ne ugrožavaju drugu djecu, te da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze.

Akcija "POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE" trajat će do kraja rujna.

 


Stranica