Provedena akcija " Nadzor korištenja autosjedalica"

Foto: PU istarska 

Policijski službenici PP Labin su jučer u Labinu  proveli preventivnu akciju "Nadzor korištenja autosjedalica". Cilj i svrha akcije bilo je utvrditi kršenje prometnih propisa nepropisnog prijevoza djece u vozilima, korištenje sigurnosne auto sjedalice ili posebnog postolja za prijevoz djeteta, korištenje sigurnosnog pojasa, kao i poduzimanje edukativno preventivnih mjera prema svim vozačima koji na nepropisan način prevoze djecu. Za tu svrhu kontakt policajac  PP Labin Đurašin Davor osmislio  je edukativni letak „AUTOSJEDALICA za sigurno dijete“ koji  je u suradnji s Vijećem za komunalnu prevenciju Grada Labina štampan u  1500 primjeraka.            

Akcija se provodila ispred dječjih vrtića „Pjerina Verbanac“ u Labinu- centralni vrtić, ispred jaslica, te vrtića u naselju Vinež i Rabac, kao i ispred dječjeg vrtića „Glorija“ u Labinu.           

U akciji je kontrolirano oko 150 vozila, a bitno je naglasiti da vrlo mali broj vozača na ispravan način prevoze djecu ( oko 40 ili 26%), mnogi nemaju auto sjedalicu, ili imaju ali dijete nije smješteno u sjedalicu već se nalazi na zadnjem sjedalu , nevezano, između prednjih sjedala „prati vožnju“, ili sjedi na prednjem sjedištu i slično.

Nakon akcije svima je podijeljen edukativni letak te skrenuta pozornost na obvezu korištenja autosjedalice i sve opasnosti koje mogu nastati u slučaju prometne nesreće ili samo u slučaju jačeg kočenja, a nakon edukacije najavljena je i daljnja kontrola po pitanju prijevoza djece te represivno postupanje.



Stranica