Oprez na mokrim kolnicima!!!

Prema vremenskoj prognozi za ovaj vikend najavljena je kiša, a u uvjetima padalina i mokrih kolnika evidentira se veći broj prometnih nesreća na istarskim prometnicama.

Foto: PU istarska 


Prema vremenskoj prognozi za ovaj vikend najavljena je kiša, a u uvjetima padalina i mokrih kolnika evidentira se veći broj prometnih nesreća na istarskim prometnicama.

Tako je primjerice, proteklog vikenda evidentirano 50 prometnih nesreća od čega se gotovo 90 % prometnih nesreća dogodilo u uvjetima mokrog kolnika.

Tijekom 2010. godine na istarskim prometnicama na mokrim kolnicima dogodilo se 20.4% svih evidentiranih prometnih nesreća.

 Neprilagođena brzina u interakciji s mokrim kolnicima značajan je čimbenik ugrožavanja prometa, a slijetanje vozila van kolnika najčešća je vrsta prometnih nesreća, zatim slijedi (ne)držanje potrebitog razmaka pri kretanju vozila u koloni.   

Dajemo nekoliko savjeta za sigurnu vožnju u vrijeme padalina i mokrih kolnika:


  • provjerite stanje guma i metlica brisača,
  • preporuka je da se uključe kratka svjetla u slučaju slabije vidljivosti,
  • smanjiti brzinu vožnje, poštujući propisana ograničenja brzine na cestama,  
  • držati sigurnosni razmak između vozila, osobito za vrijeme vožnje u koloni,
  • izbjegavati nagla kočenja i voziti s povećanim oprezom,
  • u zavojima prilagoditi brzinu kretanja prometno-tehničkim karakteristikama samog zavoja.
  • Prilikom vožnje u slijedu tj. u koloni pravila vožnje nalažu da je potrebito održavati potrebiti razmak. Budući je opće poznato da se na mokrim kolnicima zaustavni put produljuje, sigurnosni razmak između dva vozila mora iznositi 1,5 sekundu a to znači da pri brzini od npr. 50 km/h, razmak između vozila mora biti minimalno 14-15 metara. Ukoliko je taj razmak manji prometna nesreća je neizbježna.
     
     


Stranica