Prijavljeni zbog izbjegavanja poreznih obaveza

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske dovršili su kriminalistička istraživanja usmjerena na otkrivanje poreznih kaznenih djela kojima je Državni proračun RH oštećen za ukupni iznos od 899.601,99 kuna.


Foto: ilustracija

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske dovršili su kriminalistička istraživanja usmjerena na otkrivanje poreznih kaznenih djela kojima je Državni proračun RH oštećen za ukupni iznos od 899.601,99 kuna.

Dovršeno  je kriminalističko istraživanje vezano uz moguće nezakonitosti trgovačkog društva iz Raklja i odgovorne osobe, 38-godišnjaka iz Raklja, kojim je utvrđena osnovana sumnja da 38-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkoga društva  u vremenu od siječnja 2005. do travnja 2007. godine nije iskazivao ostvarene prihode s ciljem da izbjegne plaćanje poreza čime je oštetio državni proračun RH u ukupnom iznosu od 212.009,72 kune.  Protiv  38-godišnjaka i trgovačkog društva  podnijeto je posebno izvješće nadležnom općinskom državnom odvjetništvu zbog  počinjenog  kaznenog djela „Utaja poreza i drugih davanja“.

 

Provedenim  kriminalističkim istraživanjem  nad 45-godišnjakinjom iz Rovinja (član uprave trgovačkog društva)  i 41-godišnjim državljaninom R. Srbije (voditeljem poslovanja TD)  kojim je utvrđeno da po prethodnom dogovoru, a u nakani da ne plaćanjem poreza i doprinosa trgovačko društvo iz Rovinja ostvari znatnu nepripadnu korist, novac od utroška ostvarenog u caffe baru  koji posluje u okviru rečenog društva , nisu polagali na račun društva nego su isti zadržali za osobne potrebe, te suprotno zakonskim odredbama na zadržanu gotovinu nisu obračunavali i uplaćivali dužne poreze i doprinose.

Kako bi prikrili da se radi o oporezivom dohotku počinitelji su 15. prosinca 2008. godine zaključili ugovor o kratkoročnom zajmu po kojem TD daje 41-godišnjaku zajam u iznosu od 527.200,00 kuna, iako su znali da 41-godišnjak neće vratiti navedeni iznos. Navedenim radnjama počinitelji su pribavili nepripadajuću dobit na štetu državnog proračuna u iznosu od ukupno 629.740,02 kuna. Protiv 45-godišnjakinje i 41-godišnjaka podnijeto je posebno izvješće nadležnom općinskom državnom odvjetništvu zbog  počinjenih kaznenih djela  „Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju“ i „Krivotvorenje službene isprave“, kao i  protiv trgovačkog društva zbog KD „Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju“.

 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 43-godišnjakom  vlasnikom trgovačkog obrta iz Pule utvrđena je osnovana sumnja da je u namjeri da spriječi provedbu rješenja Ministarstva financija, Porezne uprave po ovrsi pljenidbom, procjenom i prodajom nekretnina izdanog radi naplate poreznog duga u ukupnom iznosu glavnice od 57.857,27 kuna prodao osobno vozilo marke Audi A6, a iznos ostvaren prodajom nije položio na žiro-račun obrta već ga je zadržao za sebe, čime je spriječio namirenje potraživanja neplaćenog duga od strane Ministarstva financija. Protiv 43-godišnjaka slijedi podnošenje posebnog izvješća nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenog kaznenog djela „Povreda tuđih prava“.



Stranica