Na autocesti vozio u suprotnom smjeru

Jučer,  20. siječnja, oko 11,40 sati, dežurstvo Postaje prometne policije Pula zaprimilo je obavijest s naplatnih kućica „Vodnjan-sjever“, da je osobni automobil „bijele boje“, marke "ZASTAVA 126 PGL", krenuo u krivom smjeru, dionicom autoceste Vodnjan-Kanfanar.

Foto: PU istarska

Jučer  20. siječnja oko 11,40 sati, dežurstvo Postaje prometne policije Pula zaprimilo je obavijest sa naplatnih kućica „Vodnjan-sjever“, da je osobni automobil „bijele boje“, marke  "ZASTAVA  126  PGL", krenuo u krivom smjeru, dionicom autoceste Vodnjan-Kanfanar, te je nakon nekoliko minuta ponovno zaprimljena  obavijest da se navedeni osobni automobil vratio na ispravni smjer autoceste.       

Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

 

Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

  • Brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h
  • Koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
  • Ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)
  • Zabranjuje se pretjecanje vozila.

Predviđena novčana kazna za kretanje u zabranjenom/suprotnom smjeru je od 2.000,00 do 5.000,00 kuna, zabrana upravljanja određenom kategorijom vozila od 3 mjeseca, te 2 negativna boda.

Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, te da ne vrše polukružno okretanje, kako se ne bi kretali u suprotnom/zabranjenom smjeru autoceste, te kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica. 



Stranica