Susret predstavnika policije i Bina – Istre na Tunelu Učka

Foto: PU istarska

U petak 21. siječnja na Tunelu Učka održan je sastanak predstavnika PU istarske, PU primorsko- goranske i Bina Istre na kojem se razgovaralo o stanju sigurnosti na Istarskom Ipsilonu i ukupnom doprinosu podizanja razine sigurnosti u prometu. Sastanku su prisustvovali  načelnik PU istarske g. Mladen Blašković i načelnik PU primorsko-goranske g.  Tomislav Dizdar s svojim suradnicima te predstavnici Bina Istre na čelu s g. Aleksandrom Anzurom i g. Christianom Santaleza tom prilikom predstavnici Bina Istre su upoznali prisutne s dinamikom odvijanja radova na dionici Istarskog „Y“ te načinom odvijanja prometa tijekom protekle godine.

Pružanje maksimalne sigurnosti korisnicima naše cestovne mreže jest jedan od najvažnijih zadataka Bina-Istre. Naši djelatnici u službama sigurnosti i održavanja kontinuirano su angažirani na upravljanju, nadzoru i regulaciji prometa.

Bina-Istra kontinuirano povećava opseg preventivne prometne signalizacije s ciljem utjecanja na svijest vozača o važnosti poštivanja prometnih propisa tako da bez obzira na veliki obim radova koji se trenutno odvijaju na pojedinim dionicama Ipsilona ne bilježe se prometne nesreće ni druge incidentne situacije.

Načelnici PU istarske i primorsko-goranske istaknuli su dobru suradnju naročito tijekom turističke sezone kako na nivou policijskih uprava tako i na nižim razinama odnosno policijskim postajama i djelatnicima Bina Istre na operativnoj razini.

 Na području PU istarske u 2010. godini evidentirane su 2973 prometne nesreće, od toga na istarskom «Y» evidentirane su 92 prometne nesreće, što čini 3,1% od ukupnog broja prometnih nesreća na području PU istarske. 

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirane su 3 prometne nesreće s poginulim osobama, što čini udio od 12% u ukupnom broju prometnih nesreća s poginulim osobama, evidentirano je 20 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što čini udio od 2,3% u ukupnom broju prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, te je evidentirano 69 prometnih nesreća s materijalnom štetom, što čini udio od 3,3% u ukupnom broju prometnih nesreća s materijalnom štetom. 

U tim prometnim nesrećama stradalo je 40 osoba, što čini 3,2% stradalih osoba u ukupnom broju stradalih na području PU istarske. Od toga 4 osobe su smrtno stradale, što čini udio od 15% u ukupnom broju smrtno stradalih, 7 osoba je zadobilo TTO, što čini 4,6%  teško ozlijeđenih osoba, te bilježimo 20 osoba koje su zadobile LTO, što čini 1,9% lako ozlijeđenih osoba na području PU istarske.

Dionica Istarskog ipsilona od čvora Pula do čvora Kanfanar otvorena je 20.06.2010. godine u punom profilu auto ceste- oznake AC - 9, u dužini od 30-ak kilometara.

Od otvaranja do kraja 2010. godine, na toj dionici Istarskog ipsilona evidentirano je 13 prometnih nesreća, od čega; 5 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama stradalo je 9 osoba, od toga 1  osoba je zadobila TTO,  dok je 8 osoba je zadobilo LTO.

Tijekom turističke sezone (srpanj-kolovoz) posebice u dane vikenda - smjene turista – na Istarskom ipsilonu i drugim važnijim cestovnim pravcima nije evidentiran niti jedan teži incidentni događaj u prometu koji je zahtijevao veću intervenciju policije i drugih nadležnih službi za intervenciju. Također, nije bilo preusmjeravanja prometa sa Istarskog ipsilona na druge cestovne pravce zbog izvanrednih događaja ili zastoja. 

Povremeno su se tijekom turističke sezone pojavljivale gužve na pojedinim dionicama Istarskog Ipsilona u vrijeme smjena turista, kako na cestovnim graničnim prijelazima tako i naplatnim kućicama.

Policija je tijekom turističke sezone posebnim planom rada nadzirala sve važnije cestovne pravce a između ostalog prioritetno dionice Istarskog ipsilona. Nadzor prometa kontinuirano se ostvaruje  službom sa „presretačem“ te ophodnjama policije prema teritorijalnoj nadležnosti ustrojstvenih jedinica.

Povremeni problemi tijekom turističke sezone javljali su se na naplatnim kućicama, a koji su nastali kao posljedica otvaranja traka za „ENC“ prolaz, zbog nedovoljne informiranosti domaćih i stranih turista.

Problem koji zabrinjava odnosi se na pojavu „vožnje u krivom smjeru“, tako da je prošle godine evidentirano pet dojava o vožnji u krivom smjeru, od čega su dvije potvrđene odnosno počinitelji prekršaja su prekršajno sankcionirani.

Na kraju je zaključeno da će se dosadašnja uspješna suradnja nastaviti i u narednom razdoblju naročito tijekom turističke sezone, a sve u cilju ostvarenja veće sigurnosti svih sudionika u prometu.



Stranica