Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude

Praćenjem sigurnosnih pojava u prometu na cestama PU istarske razvidno je da policija učestalo zatiče vozače koji upravljaju motornim vozilima za vrijeme dok im je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja.

Foto: ilustracija

Praćenjem sigurnosnih događaja i pojava u prometu na cestama PU istarske razvidno je da policija učestalo zatiče vozače koji upravljaju motornim vozilima za vrijeme dok im je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona od 1. siječnja 2009. godine, odredbom članka 308. Kaznenoga zakona, propisano je novo kazneno djelo, koje čini onaj tko upravlja motornim vozilom iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, za što je propisna kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Istom kaznom kaznit će se i ona osoba koja omogući upravljanje motornim vozilom osobi iako zna da je prema njoj primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Tijekom ove godine  u prometu na cestama zatečeno je već 20-ak vozača koji su upravljali motornim vozilom dok im je bila izrečena zaštitna mjera temeljem pravomoćnih odluka nadležnog tijela, čime su ostvarena obilježja kaznenog djela opisano u članku 308 KZ “Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“.    

Kako se radi o protupravnom ponašanju i grubom kršenju prometne discipline, upozoravamo da policija dosljedno primjenjuje ovlasti uhićenja osobe zatečene u počinjenju djela te po provedenom kriminalističkom istraživanju  o utvrđenom izvješćuje nadležno pravosudno tijelo podnošenjem kaznene prijave.   



Stranica