Krivotvorene kune i dalje kolaju Istrom

Foto: Ilustracija  

 

Policijska uprava istarska upozorava građane da su na području Istarske županije i dalje u optjecaju krivotvorene novčanice od 1000 kuna.

Naime, jučer i prekjučer su na području Policijske postaje Poreč evidentirana dva nova slučaja. Dok se za jedan događaj još uvijek utvrđuju okolnosti stavljanja krivotvorene novčanice u promet, za drugi je slučaj utvrđeno kako su muškarac i žena, u dobi od oko 40 godina, u Vrsaru, na Obali Maršala Tita, na jednom od štandova prekjučer kupili sliku koju su platili krivotvorenom novčanicom, a kojom je potom 53-godišnja prodavačica jučer ujutro platila piće u ugostiteljskom objektu u Vrsaru, ne znajući da se radi o krivotvorini.

Policijski službenici i dalje intenzivno tragaju za osobama koje se dovode u svezu sa stavljanjem u promet krivotvorenih novčanica od 1000 kuna, a građanima savjetujemo kako prepoznati da li imaju orginalnu novčanicu kune.

 

Slijedeći upute Hrvatske narodne banke za nekoliko jednostavnih provjera, svatko se može uvjeriti u autentičnost novčanica:

OSJETI! – Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! – Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.

TITRAJ! – Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.

PROVJERI! – Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

Provjera autentičnosti novčanice – korak po korak (HNB)



Stranica