Držali životinje bez nadzora

Za vrijeme ljetnih mjeseci karakterističan je porast prekršaja neopreznog držanja životinja pa je tako pulska policija tijekom ponedjeljka evidentirala dva takva slučaja.

Foto: PU istarska 

 

Za vrijeme ljetnih mjeseci karakterističan je porast prekršaja neopreznog držanja životinja pa je tako pulska policija tijekom ponedjeljka evidentirala dva takva slučaja.

Prvo je oko 15 sati u Gundulićevoj ulici, 25-godišnjak iz Pule, u dvorištu zgrade, držao bez nadzora Dobermana, koji je istrčao na ulicu prema 43-godišnjaku iz Četekovca, a potom je od 17 do 18 sati u Štinjanu, uz obalu mora, 20-godišnji Puljanin bez povodca i brnjice puštao svoja dva psa mješanca da slobodno šeću plažom i kupaju se u moru, što je izazvalo strah i negodovanje prisutnih osoba.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, protiv obojica mladića slijedi pokretanje prekršajnog postupka.

 

Kako bi se smanjio broj ovakvih događaja i spriječile eventualne neželjene posljedice, Policijska uprava istarska vlasnicima kućnih ljubimaca skreće pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece.

Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu.    

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30), Zakona o zaštiti životinja (članak 48) i Pravilnika o opasnim psima (članak 9), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

  • Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa''. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.
  • Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje ''zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece''. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.
  • Članak 9. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ''izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine  dopušteno jednino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

 

Vlasnicima životinja skrećemo pozornost i na preporuke veterinarske službe za vrijeme ljetnih vrućina kada su psi nervozniji, što nerijetko završava i ugrizima. Stoga, savjetujemo vlasnicima pasa da svoje ljubimce ne šeću u vrijeme najvećih vrućina, nego rano ujutro ili navečer kad zahladi te da ih obavezno vode na povodcu kako bi životinje bile pod kontrolom vlasnika.



Stranica