Uspješna suradnja s njemačkim i talijanskim policajcima

Jučer je Policijska uprava istarska ugostila časnike za vezu Savezne Republike Njemačke i Talijanske Republike, kao i policijske službenike navedenih zemalja koji su tijekom ovog ljeta boravili na području Istre u okviru projekta Ministarstva unutarnjih poslova ''Sigurna turistička sezona''.

Foto: PU istarska  

Jučer je Policijska uprava istarska ugostila časnike za vezu Savezne Republike Njemačke i Talijanske Republike, kao i policijske službenike navedenih zemalja koji su tijekom ovog ljeta boravili na području Istre u okviru projekta Ministarstva unutarnjih poslova ''Sigurna turistička sezona''.

Načelnik Policijske uprave istarske g. Mladen Blašković je sa suradnicima u Poreču primio časnika za vezu Savezne policije pri Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, g. Ringa Kutza, nakon čega je delegacija, koju su činili i njemački policijski službenici gđa. Ariane Sachs i g. Dujo Gulić, posjetila gradonačelnika Grada Poreča g. Edia Štifanića. Na prijemu u prostorijama Gradske palače,načelnik Blašković je istaknuo važnost projekta Ministarstva – branda hrvatske policije, koji se provodi od 2006. godine, s time da je ovo treća godina za redom da se na područje Istre, u ljetnim mjesecima, upućuju strani policijski službenici iz zemalja, čiji državljani čine najbrojnije turiste na najvećem hrvatskom poluotoku. Budući da na području Poreča tradicionalno boravi velik broj njemačkih turista, policijski službenici Savezne Republike Njemačke od 2009. godine  stoje na raspolaganju svojim državljanina upravo u tom gradu, a tako je bilo i ove godine. Gradonačelnik Štifanić je stoga zahvalio njemačkim policajcima što su olakšali komunikaciju s njemačkim gostima i pridonijeli njihovom sigurnijem boravku u Istri te je u potpunosti podržao projekt ''Sigurna turistička sezona''.

U isto je vrijeme, u prostorijama Policijske uprave u Puli, zamjenik načelnika uprave g. Božo Kirin primio talijanskog policijskog časnika za vezu pri Veleposlanstvu Talijanske Republike u Zagrebu g. Carla D'Achillea te policijskog službenika g. Rosaria Pedonia, koji je zajedno sa svojom prethodnicom, gđom. Patriziom Spadini, tijekom kolovoza boravio u Puli i bio na raspolaganju talijanskim turistima. Ovo je prva godina da Talijanska Republika sudjeluje u projektu ''Sigurna turistička sezona'', i to temeljem Protokola o suradnji tijekom turističke sezone, kojeg su 21. srpnja u Rimu, potpisali zamjenik ravnatelja talijanske policije g. Francesco Cirillo i glavni ravnatelj hrvatske policije g. Oliver Grbić. I zamjenik Kirin i časnik za vezu D'Achille ocijenili su kako je suradnja između dviju država bila na visokoj razini te kako je poznavanje stranog jezika olakšalo postupanje policije, a ujedno i povećalo zadovoljstvo gostiju, koji su se uz nazočnost ''poznate'' odore osjećali sigurnije.   

  

 

Tijekom boravka u Istri, i njemački i talijanski policijski službenici obavljali su zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, ali bez naoružanja. Njihove zadaće bile su pomoć hrvatskim kolegama u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje sa stranim  turistima te u prevenciji kaznenih djela i prekršaja, kao i u unaprjeđenju sigurnosti prometa. Iskustva policijskih službenika pokazala su pozitivne reakcije turista iz njihovih zemalja, a o suradnji s hrvatskom policijom te gostoprimstvu koje im je pruženo imali su samo riječi hvala, uz obećanje kako će se vratiti u Istru i slijedeće godine, ako ne u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona'', onda kao turisti.



Stranica