Predstavljena akcija ''Poštujte naše znakove''

U četvrtak je u prostorijama Policijske uprave istarske održana tiskovna konferencija na kojoj je Odjel za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave istarske predstavio akciju ''Poštujte naše znakove'', koju će policijski službenici započeti provoditi s prvim danom nove školske godine, odnosno od ponedjeljka (5. rujna).

Foto: Ilustracija 

 

U četvrtak, 1. rujna je u prostorijama Policijske uprave istarske održana tiskovna konferencija na kojoj je Odjel za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave istarske  predstavio akciju ''Poštujte naše znakove'', koju će policijski službenici započeti provoditi s prvim danom nove školske godine, odnosno od ponedjeljka (5. rujna).

Dosadašnja iskustva pokazala su kako su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prijelazu preko ulice, igri na kolniku, bilo na putu do škole ili čak kao putnici u vozilu. Trenutak neopreznosti, za najmlađe prečesto ima kobne posljedice. Stoga je ova akcija usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih, koji u prometu samostalno sudjeluju po prvi puta.

Praćenjem stanja sigurnosti, utvrđeno je kako je u 2010. godini  stradalo 75 djece u dobi od 1 do 14 godina, od toga je 5 zadobilo teže tjelesne ozljede, dok je 70 djece lakše ozlijeđeno. U svojstvu pješaka stradalo je 28 djece, od toga: 4 su djeteta zadobila teže tjelesne ozljede, dok je 24 djece zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Za vrijeme provođenja akcije ''Poštujte naše znakove'', tijekom mjeseca rujna 2010. Godine, u tri prometne nesreće stradalo je četvero djece, od čega je jedno dijete na području PPrP Pula,  kao putnik u vozilu, na putu u školu zadobilo teške tjelesne ozljede, dvoje djece u jednoj prometnoj nesreći na području PPrP Pula, kao pješaci na obilježenom pješačkom prijelazu, zadobilo je lakše tjelesne ozljede i jedno dijete na području PP Buja, kao pješak na obilježenom pješačkom prijelazu, zadobilo je teške tjelesne ozljede.

Tijekom nadzora prometa u zonama osnovnih škola utvrđeno je:

  • 337 prometnih prekršaja u mjesecu rujnu 2010. godine, od toga:
    • Prekršaji brzine – 85;
    • Prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja – 150;
    • Prekršaji vozača u odnosu na pješake – 16;
    • Ostali prekršaji – 86.
    • Premješteno vozila (PAUKOM) u zonama škola – 31
  • Evidentirana su 2 prekršaja iz ZOJRM (omalovažavanje OSO i držanje životinja bez nadzora)
  • te su evidentirana 2 kaznena djela u zonama osnovnih škola (upravljanje pod zabranom).

 

Na području PU istarske u 48 škola, u školskoj godini 2011/2012 u 94 prvih razreda krenuti će 1821  dijete. Stoga su i ove, kao i prethodnih godina, policijski službenici u suradnji sa predstavnicima nadležnih tijela za održavanje cesta, izvršili pregled stanja svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola kako bi se do početka školske godine otklonili svi nedostaci. Isto tako, zajedno s ravnateljima, pedagozima i  učiteljima, organizirati će se dvadeset minutna predavanja i razgovori s polaznicima prvih razreda osnovnih škola. Tijekom posjeta policija će podijeliti prigodni promidžbeni materijal  (olovka, gumica za brisanje informativka za logotipom ''Poštujte naše znakove''). Glavni je cilj učenike, roditelje i učitelje upoznati s osnovnim pravilima sudjelovanja djece u prometu. Pored navedenog, policija će biti nazočna na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će se roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same, iz čega proizlazi odgovornost roditelja za pružanje vlastitog primjera učenja vezivanja sigurnosnim pojasom za vrijeme vožnje kao normalnog, a samim time dijete će prihvatiti da i ono mora  sjediti i biti vezano u dječjoj sjedalici za vrijeme vožnje

Tijekom rujna, svakog će dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, policijski službenici obavljati pojačani nadzor prometa na prilaznim ulicama te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji. 

Osim preventivnih aktivnosti policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

Policija još jednom upućuju apel svim vozačima da u blizini škola voze s pojačanim oprezom te minimalnom brzinom kako bi se izbjegle tragedije, jer djeca bez životnog i prometnog iskustva, ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Akcija "Poštujte naše znakove" trajat će do kraja rujna.



Stranica