Uspješno završila turističke sezona 2011

Svi uloženi napori urodili su plodom te stoga sa zadovoljstvom možemo zaključiti kako je stanje sigurnosti na području Policijske uprave istarske tijekom ljetnih mjeseci bilo na visokoj razini. Pritom nije zabilježen niti jedan događaj koji bi izazvao veću uznemirenost javnosti, a čemu su doprinijeli svi djelatnici policijske uprave – kako policijski službenici, tako i državni službenici i namještenici.

Foto: PU istarska 

Uvažavajući činjenicu da je Istra turistička regija, a da je turistima, osim prirodnih ljepota, bitna i sigurnost njihovog odredišta, jedan od osnovnih ciljeva Policijske uprave istarske tijekom trajanja turističke sezone bio je održavanje stanja sigurnosti na najvišoj mogućoj razini. Kako bi se osiguralo da se naši domaći i strani gosti osjećaju zadovoljni i sigurni, poduzet je cijeli niz aktivnosti u predsezoni, za vrijeme trajanja sezone te u posezoni, a s pojedinim zadaćama započelo se već početkom godine. Naime, policijski službenici Policijske uprave istarske, pored ostalog,  osmislili su i izradili veći broj preventivnih letaka, kojima se potiče samozaštitno ponašanje građana (promet, kaznena djela imovinskog karaktera, sigurnost na moru i protupožarna zaštita), a koji su turistima i građanima distribuirani putem informativno-preventivnih punktova.

Svi uloženi napori urodili su plodom te stoga sa zadovoljstvom možemo zaključiti kako je stanje sigurnosti na području Policijske uprave istarske tijekom ljetnih mjeseci bilo na visokoj razini. Pritom nije zabilježen niti jedan događaj koji bi izazvao veću uznemirenost javnosti, a čemu su doprinijeli svi djelatnici policijske uprave – kako policijski službenici, tako i  državni službenici i namještenici.

Istru iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista, što dokazuju i povećanje broja putnika na graničnim prijelazima za gotovo 9% te broja prijavljenih stranaca za 11%. S brojem gostiju, porastao je i broj kulturnih, zabavnih i športskih okupljanja. Iako su neka od tih događanja posjetile i brojne osobe iz političkog vrha i društvenog života, istarska je policija uspjela osigurati da sva javna okupljanja proteknu u najboljem mogućem redu te da se svim građanima i štićenim osobama pruži visoki standard sigurnosti, uz minimalno ometanje redovnog života.

Svakako je bitno naglasiti kako se, unatoč povećanju broja vozila na istarskim prometnicama tijekom ljetnih mjeseci, broj prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama smanjio za 62% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Za istaknuti je kako se tijekom kolovoza i rujna nije dogodila niti jedna prometna nesreća s poginulim osobama, a  što nije zabilježeno u proteklih 20 godina.  

Što se tiče stanja i kretanja kriminaliteta, ono se zadržalo na gotovo jednakoj razini kao i prošle godine te je u strukturi i dalje najzastupljeniji bio opći kriminalitet. Za naglasiti je kako je u ovom segmentu  rada vrlo  teško bilježiti pad problematike,  obzirom na  globalnu  ekonomsku krizu i posebne karakteristike koje Istru čine pogodnom regijom za činjenje kaznenih djela imovinskog karaktera. Uz velik broj domaćih i stranih gostiju koji su tijekom ljetnih mjeseci boravili na području Istarske županije, naš poluotok bio je meta i brojnih nedobronamjernih ''turista'', odnosno osoba iz regije, specijaliziranih za činjenje kaznenih djela. U većini takvih slučajeva radilo se o događajima s manjom materijalnom štetom, koji nisu bitno narušili sveopće stanje sigurnosti na području Policijske uprave istarske.

Policijski su službenici posebnu pozornost ovog ljeta posvećivali i prijavama nestanaka osoba te spriječavanju stradavanja na moru. Iako je prijavljen nestanak 27 osoba, sve su one uspješno pronađene. Također nisu zabilježene ni veće havarije ili nesreće na moru, no nažalost je evidentirano 13 slučajeva utapanja osoba – uglavnom se radilo o osobama starije životne dobi, od kojih su neke već i ranije imale zdravstvene tegobe.

Kao i proteklih godina, i ovog su ljeta u okviru orginalnog hrvatskog projekta ''Sigurna turistička sezona'', na istarskoj obali boravili strani policijski službenici. Uz već tradicionalne njemačke i austrijske policajce, ove su godine u projektu po prvi puta sudjelovali slovenski, srpski i talijanski policijski službenici. Osim što se kroz ovakvu međunarodnu policijsku suradnju doprinijelo poboljšanju stanja sigurnosti na području Istarske županije, ujedno se osnažio i položaj Istre kao sigurne i poželjne turističke destinacije.



Stranica