Požar kotlovnice i požari na otvorenom

Policijska uprava istarska savjetuje kako spriječiti požare na otvorenom prostoru i požar u domu.

Foto: Ilustracija

Policija je jučer oko 16,10 sati zaprimila dojavu o požaru kotlovnice u Marijanijevoj ulici u Puli.

Obavljenim očevidom, uz nazočnost inspektora zaštite od požara Policijske uprave istarske, utvrđeno je kako je jučer oko 16 sati, zbog tehničkog kvara na kotlu za vodu zapremnine 500 litara,  izbio požar u kotlovnici zgrade u Marijanijevoj ulici. U požaru nije nitko ozlijeđen, a materijalna šteta procijenit će se po dolasku 48-godišnjeg vlasnika.

 

Tijekom jučerašnjeg dana na području Policijske uprave istarske zabilježeno je i 11 požara bez materijalne štete (Policijska postaja Pula 2 požara, Policijska postaja Rovinj 2 požara, Policijska postaja Poreč 2 požara, Policijska postaja Umag 2 požara, Policijska postaja Labin 1 požar, Policijska postaja Buje 1 požar i Policijska postaja Pazin 1 požar). U osam slučajeva došlo je do zapaljenja suhe trave i niskog raslinja, u dva slučaja radilo se o požaru dimnjaka zbog zapaljenja čađi, a u jednom je slučaju došlo do začepljenja dimnjaka zbog neredovitog održavanja.

 

KAKO SPRIJEČITI POŽAR U SVOM DOMU?  PREVENTIVNIM DJELOVANJEM!

Tijekom sezone grijanja često zbog nepravilnog održavanja ili nepravovremenog reagiranja dolazi do zapaljenja dimovodnih kanala što za posljedicu ima velike materijalne štete i ugrožavanja ljudskih života, temeljem čega savjetujemo i sugeriramo slijedeće:

  • redovit pregled dimnjaka, najmanje jednom godišnje,
  • izvanredni pregled dimnjaka provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva,
  • ne palite krute energente u kučištima za gorivo,
  • prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o okruženju sigurnom od požara (skloniti lakozapaljive stvari),
  • očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, te nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,
  • provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,
  • tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,
  • plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,
  • plinske uređaje treba kontrolirati ovlašteni serviser prije početka ogrjevne sezone,
  • ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.

 

Obavezno pozvati dimnjačara:

  • u koliko dimnjak dobro „ne vuče“,
  • kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova),
  • ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi i takav problem može biti povezan s dimnjakom,    
  • u koliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

 

KAKO SPRIJEČITI POŽARE NA OTVORENOM

Podsjećamo  na neke od preventivnih mjera koje je potrebito poduzeti da se vatra ne proširi na druge površine i objekte, a posebice:

  • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, a koje bi vatra i dim mogli ugroziti;
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas;
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
  • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
  • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
  • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.


Stranica