Spriječeni u ilegalnom prelasku granice

Službenici granične policije Policijske postaje Buzet spriječili su u nedjelju devet stranaca u nezakonitom prelasku državne granice.

Foto: Ilustracija  

Službenici granične policije Policijske postaje Buzet spriječili su u nedjelju devet stranaca u nezakonitom prelasku državne granice.

Obavljajući zadaće ophodnje granice, policijski službenici zatekli su u nedjelju oko 22,45 sati na županijskoj cesti br. 5012 (Vodice – Jelovice) šest državljana Afganistana, dvoje državljana Eritreje i jednog državljanina Somalije u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice sa Slovenijom. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 36-godišnjak, 35-godišnjak, 31-godišnjakinja i troje djece iz Afganistana, zatim 36-godišnjak i 40-godišnjakinja iz Eritreje te 52-godišnjak iz Somalije u nedjelju pozvali taxi, koji ih je pokupio kod Prihvatilišta  za tražitelje azila u Zagrebu. Stranci su sa taxi vozilom krenuli do mjesta Jelovice te su dalje namjeravali nastaviti pješice i nezakonito prijeći državnu granicu sa Slovenijom.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice, 36-godišnjem državljaninu Eritreje, koji u Hrvatskoj ima status azilanta, presudom Prekršajnog suda izrečena je uvjetna kazna zatvora u trajanju od 15 dana. Preostalim punoljetnim strancima – tražiteljima azila, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o azilu, izrečena je zaštitna mjera protjerivanja iz Hrvatske u trajanju od 18 mjeseci.

Po završetku prekršajnog postupka, stranci su prepraćeni u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu.



Stranica