Ozlijeđeno dijete na biciklu

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 19,45 sati na raskrižju Japodske i Santoriove ulice u Puli, lakše je ozlijeđeno dijete koje se vozilo na biciklu.

Foto: Ilustracija

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 19,45 sati na raskrižju Japodske i Santoriove ulice u Puli, lakše je ozlijeđeno dijete koje se vozilo na biciklu.

Nesreća se dogodila kada je 40-godišnjak iz Pule propustio nadzor nad svojim djetetom te se ono, prije stjecanja prava na upravljanje i bez zaštitne kacige, kretalo biciklom kolnikom Japodske ulice. Dolaskom do raskrižja sa Santoriovom ulicom, dijete je ušlo u raskrižje bez da je prethodno propustilo sva vozila koja su se kretala cestom s prednošću prolaska te je došlo do kontakta bicikla i automobila Peugeot, pulskih registarskih oznaka, kojim je kolnikom Santoriove upravljala 37-godišnja Puljanka. Od siline udarca, dijete je palo na kolnik i pritom se lakše ozlijedilo.

Sukladno Prekršajnom zakonu, za prekršaje djeteta iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obzirom su počinjeni u izravnoj vezi s propuštenim nadzorom roditelja, odgovara 40-godišnji Puljanin.

 

Policijska uprava istarska i ovom prilikom podsjeća roditelje i djecu na zakonske odredbe koje reguliraju na koji način djeca mogu u svojstvu biciklista sudjelovati u prometu:    

  • Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
  • Djeca s navršenih 9 godina, koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.
  • Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina.


Stranica