Provedena akcija „Vratite ilegalno oružje“

Foto: PU istarska

Djelatnici Policijske postaje Umag su u ponedjeljak, 25. lipnja od 16 do 21 sati povodom Dana državnosti u  Mlinskoj ulici u Novigradu organizirali akciju „Vratite ilegalno oružje“.

Naime, cilj ove akcije je bio senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

U akciju se uključila sekcija IPA Istra, predsjednik Marinko Debelić, policijski službenik Policijske postaje Poreč, umirovljeni policijski službenik Igor Dasović, također član IPA Istra koji je izložio kolekciju znakovlja i kapa.

Kao gost ove hvale vrijedne akcije je uz veliki broj građana i turista,  nazočio i predsjednik IPA Slovenije, gosp. Stanislav Ficko.
 

Tijekom akcije su predane 2 ručne bombe i 39 komada raznog streljiva i 3 osvjetljavajuće rakete.

Policijska uprava istarska  podsjeća i poziva građane koji nedozvoljeno posjeduju oružje, da su dužni  posjedovanje takvog oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja. Protiv osoba koje predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije. Također je važno naglasiti da građani ne donose oružje osobno u policijsku postaju ili upravu, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome obavijeste policiju na broj 192 ili 0800 8892 nakon čega će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu prikupiti oružje. 

Novčane kazne za neovlašteno držanje vatrenog oružja vrlo su visoke. Za onoga tko neovlašteno drži, nabavi, nosi, izradi, proda, razmijeni ili ustupi drugom oružje koje je zakonom zabranjeno, propisana je novčana kazna u visini od 10.000 do 100.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Zabranjeno oružje su vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači, automatsko vatreno oružje, vatreno oružje koje je skriveno u dugim predmetima, streljivo s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima, vojno, potom eksplozivno i njegovi dijelovi te poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu koje je slično automatskom oružju.
 



Stranica