Održan radni sastanak s Romskom zajednicom

Foto: PU istarska

Danas, 29. lipnja je  u sjedištu Policijske uprave istarske, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin  Tonković  održao  radni sastanak na kojem su nazočili saborski zastupnik za nacionalne manjine, g.  Veljko Kajtazi i predsjednica za provedbene integracije Europske unije Anka Daliposki sa suradnicima, te  predstavnici PU istarske na čelu s načelnikom Mladenom Blaškovićem.  Tema sastanka bila je vezana za Nacionalni program za rome  i poboljšanja komunikacije između institucije policije i romske zajednice na području  Istarske županije. 

Sudionici sastanka iznijeli su brojne slojevite probleme, izložili svoje spoznaje i iskustva o načinima rješavanja problema romske nacionalne manjine te upozorili na nedostatne resurse u području društvenog uključivanja Roma. U raspravi su dominirale teškoće koje pogađaju dio romske populacije a tiču se redovitog pohađanja obrazovanja, obiteljsko-pravne zaštite i adekvatne skrbi o djeci, a dotaknuto je i pitanje uloge romskih udruga u radu s članovima romske zajednice.

Na početku sastanka g. Evelin Tonković zahvalio je  g. Kajtaziju na suradnji i izrazio zadovoljstvo suradnjom  s pripadnicima romske zajednice. Dodao je kako želi da suradnja i dalje bude maksimalno otvorena. Također, u svom je govoru  istaknuo da je izrazito ponosan radom ,a pogotovo razrješavanjem posljednjeg slučaja gdje su bili pripadnici roma oštećeni.

G. Veljko Kajtazi se zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova,  g. Tonkoviću na suradnji i dobroj komunikaciji, a posebice na brzom i promptnom rješavanju problema na štetu Roma.

G. Mladen Blašković u svom govoru istaknuo kako PU istarska intenzivno provodi mjere iz Nacionalnog programa za rome, te da su u  Istri  Romi kvalitetno  integrirani u društvenu zajednicu i da je suradnja sa predstavnicima romske zajednice odlična.  Istaknuo je kako je u ukupnoj sigurnosnoj problematici svega 1,5 % Roma od sveukupnih počinitelja prekršaja, a oko 2% počinitelja kaznenih djela. Također je pozvao pripadnike sve romske manjine da imaju puno povjerenje u instituciju policije, te da prijave bilo koji oblik protupravnog ponašanja.

Na kraju sastanka, g. Tonković je istaknuo - "naš cilj je da pružimo potpuni servis  svim građanima Republike Hrvatske isto, pa tako i građanima  romske zajednice.



Stranica