Otvorena izložba dječjih radova

Foto: PU istarska

Zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin danas je otvorio izložbu dječjih radova Kiko i ruka, koju će u predvorju zgrade policijske uprave svi zainteresirani građani moći pogledati do 7. listopada 2012. godine. Otvaranju izložbe nazočili su i mališani čiji su radovi izloženi, a kojima se nakon razgledavanja izložbe, pružila i prilika za druženje s policijskim službenicima.

Izložbu, kojom se obilježava Međunarodni dječji tjedan, organiziraju Policijska uprava istarska i Obiteljski centar Istarske županije. Međunarodni dječji tjedan obilježava se svake godine s ciljem da se pozornost javnosti usmjeri na djecu te da se svi zajedno preispitamo u kolikoj smo mjeri odgovorili na potrebe djece u obiteljima, u društvu i u lokalnoj zajednici. Radi se o izložbi dječjih radova učenika prvih razreda osnovnih škola Monte Zaro i Veruda, predškolskih skupina istoimenih dječjih vrtića te Škole za odgoj i obrazovanje Pula, koji su inspirirani kostimiranom predstavom Kiko i ruka u izvedbi Udruge Birikina. Naime, tijekom lipnja ove godine djeca su imala priliku pogledati spomenutu predstavu, koja je nastala prema priči za laku noć iz Kampanje Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom. Nakon predstave mališani su vrijedno prionuli na posao te su na travi u parku nastali maštoviti dječji radovi.

Kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom ima za cilj pružanje znanja i praktičnih rješenja za sprječavanje i prijavljivanje seksualnog nasilja nad djecom i to djeci, njihovim obiteljima/skrbnicima i društvu, a samim time i podizanje razine svijesti o stvarnim razmjerima seksualnog nasilja nad djecom.

Znanstvena istraživanja govore kako je oko 20% djece u Europi žrtva nekog oblika seksualnog nasilja, a od toga je u 70 – 85% slučajevi počinitelji poznati žrtvi. Podaci kojima raspolaže Vijeće Europe pokazuju kako se većina slučajeva seksualnog zlostavljanja djece  događa u krugu obitelji te od strane osoba koje su bliske djetetu ili njegovom društvenom okruženju. Djeca žrtve seksualnog nasilja trpe mnogo više od same nedopustive povrede njihova tjelesnog integriteta: ono utječe na njihovo mentalno zdravlje te uništava povjerenje prema odraslima. Žrtve se često povlače u sebe jer osjećaju sram, krivnju i strah. Neka djeca žrtve su toliko malena da ne shvaćaju što im se događa, a djeca često ne znaju  kako i gdje zatražiti pomoć. Posljedice seksualnog nasilja nad djetetom mogu ostati prisutne u njegovom životu i do odrasle dobi – životu o kojem svjedoče kao proživljenom u skrivenoj tuzi i boli.   

U razdoblju od 2007. do kraja kolovoza 2012. godine na području Policijske uprave istarske zabilježeno je 127 kaznenih djela iz domene seksualnog nasilja nad djecom i maloljetnicima. Kako bi se skrenula pozornost javnosti na problem seksualnog nasilja nad djecom, Policijska uprava istarska provodi brojne aktivnosti, kojima je cilj jačati sustav prevencije, odnosno smanjiti vjerojatnost da djeca budu zlostavljana. Između ostalog, pokušava se poučiti roditelje, učitelje i odgajatelje koji su najlakši načini da upoznaju  djece s opasnostima koje vrebaju te kako trebaju postupati u slučaju da posumnjaju da je dijete zlostavljano.



Stranica