Vozio autocestom u suprotnom smjeru

Jučer, 12. studenog oko 18,15 sati pulska prometna policija zaprimila je dojavu da se na kolnikom autoceste A9 kreće automobil u suprotnom smjeru.

Foto: Ilustracija  

Pulska prometna policija  je jučer, 12. studenog oko 18,15 sati zaprimila dojavu da se na kolniku autoceste A9 kreće automobil u suprotnom smjeru.

Policijski službenici su  u 18,30 sati  na  izlazu iz naplatnih kućica na petlji Pula zatekli 63-godišnjaka s područja Medulina koji je  upravljao automobilom Hyundai, pulskih registracijskih oznaka, od petlje  Kanfanar do petlje Pula u suprotnom smjeru.  Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv muškarca se nadležnom prekršajnom sudu podnosi optužni prijedlog.

Obzirom da je  vožnja u suprotnom smjeru zasigurno jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te kao takav vrlo često rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba, Policijska uprava istarska poziva vozače na oprez.

Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

  • brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h
  • koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
  • ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)
  • zabranjuje se pretjecanje vozila.

Predviđena novčana kazna za kretanje u zabranjenom/suprotnom smjeru je od 2.000,00 do 5.000,00 kuna, zabrana upravljanja određenom kategorijom vozila od 3 mjeseca, te 2 negativna boda.

Također, upozoravaju se vozači da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost i poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, te da ne vrše polukružno okretanje, kako se ne bi kretali u suprotnom/zabranjenom smjeru. 



Stranica