Pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga

Ovog se tjedna, od 10. do 16. prosinca na području cijele Hrvatske pa tako i Policijske uprave istarske provodi pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga.

Foto: Ilustracija

Ovog se tjedna, od 10. do 16. prosinca na području cijele Hrvatske pa tako i Policijske uprave istarske provodi pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga.

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu, utvrđeno je kako su se u prvih jedanaest mjeseci na području Istre dogodile 2 333 prometne nesreće, odnosno 14% manje nesreća nego prošle godine, kada se u istom razdoblju dogodilo 2 698 prometnih nesreća. U navedenom je razdoblju u prometu stradalo 1 017 osoba, što je za 9% manje stradalih nego prošle godine, kada je stradalo 1 119 osoba. Od ukupnog broja prometnih nesreća, alkohol je utvrđen u 282 nesreće, odnosno u 9% manje nesreća (311), dok je prisutnost droga utvrđena kod 24 prometne nesreće, odnosno u 8% manje nesreća (26). U redovnom radu i tijekom provođenja pojačanih mjera u prometu, policijski službenici utvrdili su ukupno 2 154 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i 86 prekršaja vožnje pod utjecajem opojnih droga.

Osim pojačanog nadzora koji će policijski službenici obavljati u okviru svog redovnog rada, u dane vikenda će se na području svih policijskih postaja u Istri provesti istovremene akcije kontrole alkoholiziranosti vozača i vožnje pod utjecajem opojnih droga. Cilj provođenja ovakvih pojačanih aktivnosti je smanjenje nastanka prometnih nesreća, pogotovo onih s najtežim posljedicama te sprječavanje stradavanja svih sudionika u prometu.  

Policijska uprava istarska stoga upozorava vozače da već i manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju njihove reakcije. Budući se istovremeno povećava njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija apelira na vozače da vode računa o vlastitoj i tuđoj sigurnosti  te da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola ili opojnih droga.

Ukoliko ste konzumirali ili planirate konzumirati alkohol:

  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol,
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite,
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza,
  • zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas,
  • ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i slijedeće jutro).


Stranica