„Zdrav za 5“ u Vrsaru

Foto: PU istarska

Provođenjem akcije čišćenja podmorja i obale ispred naselja Koversada,  u subotu je u Vrsaru obilježen  Eko dan. Naime, takva se akcija čišćenja već tradicionalno,  oko 15 godina, provodi na istom mjestu.

U akciji čišćenja podmorja promoviran je nacionalni projekt  „Zdrav za 5“, čiji su osnovni ciljevi aktivno mijenjanja stavova i štetnih životnih navika o ovisnosti, aktivno mijenjanja stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i usvajanje zdravih stilova života.

Navedenom događaju prisustvovalo je oko 200 građana, među kojima su većinom bili učenici i  djelatnici Osnovne škole Vrsar, djeca vrtića „Tići“, različitih udruga i sportskih klubova s područja Vrsara.

Organizatoru akcije, Ronilačkom klubu „Ugor“ prilikom čišćenja podmorja ispred naselja Koversada pomogli su ronioci Interventne jedinice policije Pula, dok su cjelokupan događaj s morske strane osiguravali policijski službenici Postaje pomorske policije Pula.

Tijekom akcije, građani su se mogli informirati o opasnostima sredstava ovisnosti, te o aktualnim projektima zaštite okoliša Istarske županije na info punktu promotora projekta „Zdrav za 5“, dok su oni „hrabriji“ mogli svijet pogledati kroz „pijane naočale“, kako bi se i sami uvjerili da nije najpametnije sjedati za upravljač vozila pod utjecajem alkohola bilo koje koncentracije.

Ovim putem Policijska uprava istarska, Zavod za javno zdravstvo IŽ i Odjel za zaštitu okoliša IŽ zahvaljuje svima koji su prepoznali ovu inicijativu te time doprinijeli jačanju i podizanju svijesti o zaštiti okoliša i prevenciji ovisnosti a posebice djeci i učenicima kao i organizatorima navedene eko akcije.



Stranica