Potpisan Sporazum o sufinanciranju projekta ''Sigurna turistička sezona''

Foto: PU istarska 

Jučer su se u Valbandonu okupili čelnici i predstavnici policija kako bi započeli s osmom po redu ''Konferencijom čelnika policija ususret turističke sezone''. Naime, od 15. do 17. svibnja održava se već tradicionalno okupljanje predstavnika policija zemalja koje sudjeluju u projektu ''Sigurna turistička sezona'' s ciljem revidiranja dosadašnjih rezultata, predstavljanja aktivnosti koje će se provoditi ove godine i potpisivanja međunarodnih akata o suradnji tijekom turističke sezone 2013. godine.

Projekt ''Sigurna turistička sezona'' originalni je projekt hrvatske policije, koji se počeo provoditi 2006. godine  sa željom da se strani turisti na godišnjem odmoru osjećaju kao kod kuće. Te početne godine u projektu je sudjelovala samo mađarska policija, no tijekom godina vrijednost ovog ''branda'' hrvatske policije prepoznale su i druge europske zemlje. Ovogodišnju konferenciju, na kojoj sudjeluju predstavnici austrijske, bosanskohercegovačke, crnogorske, češke, francuske, mađarske, njemačke, slovačke, slovenske, srbijanske, talijanske i ukrajinske policije, danas je prigodnim govorom otvorio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Istaknuo je kako je tijekom prošle turističke sezone oko 12 milijuna turista posjetilo turistička odredišta Lijepe Naše, a na prvom mjestu prema broju posjeta bila je upravo Istra te stoga i ne čudi što se susret čelnika policija već drugu godinu za redom odvija na istarskom poluotoku. ''Već i sam pogled na respektabilne statistike navodi nas na zaključak kako je tome, na prvom mjestu, pridonijela percepcija Republike Hrvatske kao sigurnog, a time i poželjnog turističkog odredišta'', naveo je Dominić i naglasio kako je hrvatska policija, svjesna važnosti turizma kao gospodarske grane u Republici Hrvatskoj, poduzela cijeli splet aktivnosti kako bi se i ovog ljeta osigurao najviši stupanj sigurnosti građana i stranih turista te time još jednom potvrdio status Hrvatske kao jedne od najsigurnijih turističkih destinacija. ''Značajnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja imaju i strane policijske organizacije koje sudjeluju u ovom projektu te stoga koristim ovu priliku da svima vama, partnerima u projektu, zahvalim na aktivnom sudjelovanju i podršci u njegovoj provedbi'' zaključio je glavni ravnatelj policije. 

U nastavku konferencije, načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec prezentirao je dosadašnje rezultate i predstojeće aktivnosti projekta ''Sigurna turistička sezona''. Istaknuvši kako  su primarni ciljevi projekta pomoć stranim turistima tijekom njihovog boravka u Republici Hrvatskoj, prevencija kaznenih djela i prekršaja, uspostava sigurnosti cestovnog prometa te nadzor državne granice i sigurnosti na moru, Borovec je naveo kako je do sada u projektu sudjelovalo 287 stranih policijskih službenika. ''Ove će godine oko 60 stranih policajaca, u odorama svojih zemalja, u mješovitim ophodnjama s hrvatskim kolegama, brinuti o sigurnosti turista duž Jadranske obale. Pomagat će u prevladavanju jezičnih barijera, pojašnjavat će turistima iz svoje zemlje hrvatske zakonske odredbe i pružati im konkretnu pomoć i uslugu'' rekao je načelnik Uprave policije. Borovec je naglasio kako se granična policija infrastrukturno i kadrovski priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju te da smo spremni da hrvatske granice postanu i granice Unije.  I sami turisti moći će već ovog ljeta osjetiti pogodnosti prilikom prelaska granice sa Slovenijom i Mađarskom, obzirom će zajednička granična kontrola s jednim zaustavljanjem (one stop control), ubrzati protok putnika na graničnim prijelazima, doprinijeti boljoj suradnji između država i povećati dojam hrvatskih građana da su postali dio Europske unije. Pojašnjavajući statističke pokazatelje stradavanja i rizika kojima su izloženi strani državljani, načelnik Uprave policije istaknuo je kako prošlogodišnja brojka od 0,004% stradavanja turista pokazuje da je Hrvatska, ne samo zbog svojih prirodnih ljepota i čistog mora, već i zbog sigurnosti, doista jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija.

Nakon izlaganja čelnika i predstavnika stranih policija, glavni ravnatelj policije  je u ime Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, potpisao međunarodne akte o suradnji s Republikom Austrijom, Crnom Gorom, Republikom Češkom, Francuskom Republikom, Mađarskom, Republikom Slovenijom i Republikom Srbijom,  dok će se ostali akti o suradnji s još šest stranih policija potpisati u narednom razdoblju, što na ministarskoj, što na razini čelnika policija.

Značaj projekta hrvatske policije prepoznalo je i Ministarstvo turizma, a potvrda tome je i Sporazum između  dvaju ministarstava o sufinanciranju projekta ''Sigurna turistička sezona'', kojeg su danas u Valbandonu potpisali ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar turizma Darko Lorencin. Naime, Ministarstvo turizma je i ove godine osiguralo financijska sredstva u iznosu od 200.000 kuna za troškove smještaja stranih policijskih službenika tijekom njihovog boravka u Republici Hrvatskoj. Naglasivši kako je sigurnost jedan od osnovnih preduvjeta za odvijanje turističke djelatnosti, ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je kako je po sigurnosti Republika Hrvatska u samom vrhu destinacijskih zemalja u Europi te se zahvalio hrvatskoj policiji i stranim kolegama na svim naporima koje su uložili prethodnih godina. ''Sigurnost na cesti, sigurnost na moru i sigurnost u turističkim centrima su sustavan rad svih vas, koji  ogromnu brojku od 12 milijuna dolazaka, zajedno s nama domaćinima, organizirate na način da naši domaći i strani gosti nesmetano i ugodno provedu svoje ljetovanje u Republici Hrvatskoj. Budući je ta komponenta sigurnosti izuzetno značajna, Ministarstvo turizma će ovakav oblik suradnje svakako poduprijeti i slijedeće godine'' rekao je ministar turizma.

Važnost projekta i sigurnosti općenito istaknuo je i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je rekao kako je izuzetno ponosan što je projekt ''Sigurna turistička sezona“ danas u međunarodnim policijskim tijelima prepoznat kao hrvatski policijski ''brand'' i što svake godine sve više zemalja želi u njemu sudjelovati.''Apsolutne sigurnosti nema, nitko je ne može jamčiti i u današnjem okruženju i međunarodnim okolnostima, koje pred nas stavljaju najsloženije sigurnosne izazove, bilo bi doista pretenciozno garantirati stopostotnu sigurnost. No, unatoč tome, ocjene stranih turista, kojima je sigurnost jedan od bitnijih čimbenika prilikom odabira zemlje za odmor, govore da je Hrvatska sigurna zemlja'' naglasio je ministar Ostojić. Ministar je istaknuo kako su strani policajci, koji će tijekom turističke sezone boraviti u Hrvatskoj bitni hrvatskoj policiji i ministarstvu, ali su prije svega bitni svojim građanima koji dolaze u našu zemlju. ''Tu ste da pomognete i vašim državljanima ako se nađu u nevolji, ali ne samo i u tim okolnostima. Vi ste također ambasadori svojih zemalja, svojih policija i hrvatski građani su to prepoznali'' naglasio je ministar unutarnjih poslova i još jednom zahvalio svim zemljama koje su ove godine uključene u projekt ''Sigurna turistička sezona''.



Stranica