Opasnosti od požara

Razdoblje ljetnih mjeseci i velikih vrućina razdoblje je velike i vrlo velike opasnosti od nastajanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci su nemar i nepropisno korištenje otvorenog plamena odnosno ljudski faktor (korištenje otvorenih ložišta, roštilja, spaljivanja korova i suhe trave, bacanje opušaka cigareta i slično).

Foto: Ilustracija

Prošli tjedan je na području Istre zabilježeno 11 požara i to 8 na području Pule, dva na području Rovinja, te 1 na području Poreča. U navedenim požarima nitko nije ozlijeđen, ali je izgorjelo oko 19 hektara suhe trave i niskog raslinja.

Razdoblje ljetnih mjeseci i velikih vrućina je razdoblje vrlo velike opasnosti od nastajanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci su nemar i nepropisno korištenje otvorenog plamena odnosno ljudski faktor (korištenje otvorenih ložišta, roštilja, spaljivanja korova i suhe trave, bacanje opušaka cigareta i slično).

Sukladno županijskoj Odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru na području Istarske županije zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru u vremenskom razdoblju od 01. lipnja do 31. listopada. Za nepoštivanje navedenih odredbi propisane su novčane kazne, a u određenim slučajevima postoje i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Upozoravamo građane da se pridržavaju mjera zaštite od požara kako bi se izbjegle posljedice koje požar izaziva za okoliš i vegetaciju koja nas okružuje.



Stranica