Pojačane aktivnosti pomorske policije tijekom vikenda

Foto: Ilustracija

U cilju održavanja povoljnog  stanja sigurnosti na moru,  odnosno povećanja sigurnosti kupača, ronioca i nautičara, pomorska je policija i tijekom proteklog vikenda provodila pojačani nadzor na moru.

Policijski službenici kontrolirali su ukupno 117 plovila, od čega 12 hrvatskih i  105 stranih plovila, te 186 osoba, od kojih 26 hrvatskih i  160 stranih državljana.  

Tijekom provođenja pojačanih aktivnosti policije, utvrđeno je ukupno 98 prekršaja, od čega 77 prekršaja nepropisnog glisiranja, 7 prekršaja izbjegavanja nadzora državne granice, 3 prekršaja neposjedovanja uvjerenja o osposobljenosti, 1 prekršaj neposjedovanja dokumenata na plovilu, 6 prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu, 2 prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode i 2 prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici.

Osim prekršaja, policijski službenici utvrdili su i osnove sumnje da su dvije osobe počinile kaznena djelo uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti. Jedan od njih je 18-godišnji državljanin Njemačke, koji je zatečen 5. kolovoza u poslijepodnevnim satima, u uvali Valovine na području Pule, u posjedu četiri ljušture strogo zaštićene svojte školjkaša – periski te se protiv njega podnosi kaznena prijava u redovnom postupku. 

Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te da je  te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, prema kojem je periska svrstana u strogo zaštićene divlje vrste. Naime, školjka je živo biće, a zakonom su zabranjeni svi oblici hvatanja ili ubijanja strogo zaštićenih životinja, namjerno uznemiravanje, namjerno uništavanje ili uzimanje jaja, namjerno uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, gnijezda ili legla, oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja. Također se zabranjuje držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjena živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta.



Stranica