Građani, pripazite na svoje kućne ljubimce

Tijekom posljednja tri dana, policijski službenici novčano su kaznili tri osobe radi držanja životinja bez nadzora.

Foto: Ilustracija

Tijekom posljednja tri dana, policijski službenici novčano su kaznili tri osobe radi držanja životinja bez nadzora.

Naime, 10. kolovoza oko 13.30 sati, u kampu na području Savudrije, iz ograđenog dvorišta, iskočio je američki staford, u vlasništvu 31-godišnjaka iz Savudrije i ugrizao 41-godišnjeg državljanina Austrije za pektoralni mišić te ga je pritom lakše ozlijedio. Slijedećeg dana evidentiran je novi slučaj napada pasa, i to u jednom rovinjskom kampu. Tamo su se oko 10.30 sati, španjolske doge otkinule s lanca i napale mješanca, kojeg je 22-godišnja državljanka Slovenije držala na povodcu. Djevojka je pokušala obraniti svog psa, no pritom je i sama ''zaradila'' nekoliko ugriza po nogama, koji su okvalificirani kao lakše ozlijede. Provedenim izvidima utvrđeno je da psi pripadaju 34-godišnjoj državljanki Austrije, koja je, kao i 31-godišnjak iz Savudrije, dobila prekršajni nalog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Osim dva novoevidentirana slučaja, policijski službenici dovršili su izvide i nad 40-godišnjim Puljaninom te je utvrđeno kako muškarac, sredinom lipnja, nije držao pod nadzorom svog psa mješanca tako da je pas izlazio iz dvorišta i napadao prolaznike u Kranjčevićevoj ulici u Puli.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane i turiste da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu.   

Vlasnicima životinja ujedno skrećemo pozornost i na preporuke veterinarske službe, obzirom da su za vrijeme ljetnih vrućina psi nervozniji, što nerijetko završava ugrizima. Stoga, savjetujemo vlasnicima pasa da svoje ljubimce ne šeću u vrijeme najvećih vrućina, nego rano ujutro ili navečer kad zahladi te da ih obavezno vode na povodcu kako bi životinje bile pod kontrolom vlasnika.



Stranica