Starijoj ženi otuđen novac

Policija traga za dvije nepoznate ženske osobe koje su u ponedjeljak 2. rujna od 10 do 13 sati u Zadarskoj ulici u Puli ušle u stan te su iskoristivši nepažnju 80-godišnjakinje iz Pule ponudile na prodaju jastuke, nakon čega su joj iz novčanika otuđile tisuću kuna, te se udaljile.

Foto: Ilustracija  

Policija traga za dvije nepoznate ženske osobe koje su u  ponedjeljak 2. rujna od 10 do 13 sati u Zadarskoj ulici u Puli ušle u stan te su iskoristivši nepažnju 80-godišnjakinje iz Pule ponudile joj na prodaju jastuke, nakon čega su  joj iz novčanika otuđile tisuću kuna.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom počinitelji iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju i otuđuju predmete veće vrijednosti i novac.

Ovim putem želimo skrenuti pozornost na neke bitne informacije:

  • Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), kao policajci, inspektori, zaposlenici HEP-a, vodovoda, plinare ili telekomunikacijskih usluga, zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, serviseri, čitači brojila, dostavljači pošte, inkasatori, pripadnici vjerske zajednice i slično, te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.
  • Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti, koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti, pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda. Tako su česti slučajevi prodaje ''bižuterije'' pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli na ulici ili negdje drugdje pa počinitelj žrtvi uz dogovor ostavlja predmet i traži pola novca. Ili pak prodaja plagijata pod imenima poznatih, renomiranih marki po znatno nižim cijenama.
  • Ponašanja karakteristična za prevarante su: drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema namjeri da se provjere „činjenice“ koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja i drugo.


Stranica