Policijska uprava istarska obilježila Dan policije

Foto: PU istarska

Svetom misom, koju je danas u crkvi Sv. Kuzme i Damjana u Fažani, predvodio policijski kapelan don Ivo Borić, Policijska uprava istarska završila je obilježavanje Dana policije i blagdana njenog zaštitnika Sv. Mihaela (Mihovila).

Naime, tijekom proteklog tjedna,Policijska uprava istarska je kroz niz aktivnosti prigodno obilježila ovogodišnji Dan policije. Program obilježavanja započeo je već u ponedjeljak, postavljanjem izložbe preventivne akcije ''Poštujte naše znakove'' u holu zgrade policijske uprave idobrovoljnim darivanjem krvi. Ovoj humanitarnoj gesti odazvalo se pedesetak djelatnika Policijske uprave istarske, a krv je među prvima dao i načelnik policijske uprave Dragutin Cestar.

Program obilježavanja Dana policije nastavljen je u utorak, kada je u prostorijama policijske uprave održano prigodno druženje s predstavnicima medija koji prate rad istarske policije, a istog dana započela su i sportska natjecanja djelatnika Policijske uprave istarske, koji su se ove godine imali prilike okušati u trčanju, tenisu, odbojci na pijesku i streljaštvu.  

Nakon što su prethodnog dana policijski službenici položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega, u petak su tradicionalno položeni vijenci kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te kod spomenika Hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Uz obitelji poginulih policajaca, vijence su položili predstavnici Policijske uprave istarske, predvođeni načelnikom Dragutinom Cestarom, predstavnici Istarske županije, Grada Pule i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Oni su se na taj način prisjetili neizmjerne žrtve svih policijskih službenika koji su stradali tijekom rata, ali i tijekom obavljanja službenih zadaća. Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je misno slavlje, koje je u Katedrali Uznesenja Marijina u Puli predvodio policijski kapelan don Ivo Borić, a potom se delegacija istarske policije uputila prema Narodnom trgu. Tamo je, kao i na Riječkom gatu, Policijska uprava istarska organizirala prigodno druženje s građanima – Dan otvorenih vrata. Na info-punktovima prometne, interventne i pomorske policije građani su mogli razgledati opremu, koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Imali su prilike saznati kako zaštiti sebe i svoju imovinu, kako izgledaju provalnički alati te se uz pomoć tzv. pijanih naočala još jednom uvjeriti koliko alkohol štetno utječe na organizam i kako vožnja u pijanom stanju može izazvati teške posljedice. Djeca su za zanimanjem razgledala info-punkt kriminalističke tehnike, na kojem su im policijski službenici pokazali kako se uzimaju otisci prstiju te kako se uz pomoć papilarnih linija otkrivaju počinitelji kaznenih djela. Ipak, najveću oduševljenost mališana izazvao je policijski pas Don, koji je demonstrirao traganje za eksplozivnom napravom te vježba interventnih policajaca, koja je privukla brojne građane.

S obzirom na uspješnu suradnju policijske uprave i Istarske županije, istarski župan Valter Flego u petak je održao i prigodan prijem za predstavnike policije. Istaknuo je kako je zahvaljujući svakodnevnom trudu policijskih službenika, Istra sigurna regija te se zahvalio na svemu što Policijska uprava istarska poduzima kako bi se građani Istarske županije osjećali što sigurnije. Zajedničko druženje predstavnika policije i županije nastavljeno je u večernjim satima, u Domu hrvatskih branitelja u Puli, gdje je upriličena svečana akademija povodom obilježavanja Dana policije i blagdana Sv. Mihovila. Uz policijske službenike, svečanosti su prisustvovali župan Valter Flego, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te predstavnici brojnih institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti u Istri. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović je kroz kratak vremenoplov prikazala najznačajnije događaje, koji su obilježili posljednju godinu u radu naše policije, a potom se prisutnima obratio načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar. Načelnik je u svom govoru istaknuo uspješne trendove stanja sigurnosti pa je tako napomenuo kako se u posljednjih godinu dana bilježi smanjenje broja kaznenih djela, a pozitivni pomaci vidljivi su i u domeni stanja sigurnosti u prometu, gdje je također zabilježeno smanjenje broja prometnih nesreća. ''Uz uspješnu turističku sezonu u gospodarskom smislu, svakako možemo reći da je i ove godine zabilježena uspješna turistička sezona i u sigurnosnom smislu'' istaknuo je Cestar i napomenu kako je turistima prilikom odabira destinacije, sigurnost njihovog odredišta jedan od prioriteta, a prema statističkim pokazateljima, Istra je ponovno potvrdila da je sigurna turistička destinacija. Svoje obraćenje prisutnima, načelnik policijske uprave završio je s prigodnom čestitom Dana policije svim policijskim službenicima, a pogotovo onima, koji će taj dan provesti radno. Čestitkama se pridružio i župan Istarske županije Valter Flego, koji je policijskim službenicima zaželio puno uspjeha u njihovom daljnjem radu i u osobnom životu.

A da rad policijskih službenika ne prolazi nezapaženo, pokazalo je i priznanje, koje je dodijeljeno skupini policijskih službenika Policijske postaje Pula. Naime, za uspješno riješenu seriju razbojništava na pulskom području o ožujku i travnju ove godine, Odlukom povjerenstva Ravnateljstva policije dodijeljena je prigodna nagrada za veliku samoinicijativnost, požrtvovnost, spretnost i hrabrost petorici policijskih službenika – Jusi Šiljdediću, Toniju Vukojeviću, Damjenu Sekuliću, Danielu Bolonoviću i Dini Hajdareviću.  Podjelom ove priznanja završila je svečana akademija Policijske uprave istarske, koju je vodio Daniele Sponza, a svečanost su svojom glazbom uljepšali istarski kantautori Bruno Krajcar i Elis Lovrič.



Stranica