Terenska vježba na Grimaldi

Foto: PU istarska

U Valbandonu se od 23. rujna provodi osmi po redu međunarodni tečaj za policijske službenike koji se upućuju u mirovne misije. Radi se o tečaju UNPOC Croatia 2013., na kojem sudjeluju 22polaznika,  i to pripadnici hrvatske vojske i policije te policijski službenici iz Turske, Češke, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i s Haitija.

Tijekom prethodnih dana, sudionici tečaja stekli su teorijsku obuku, a danas su u završnoj vježbi ADIMA 2013 (A Day In Mission Area) na području Grimalde imali prilike i praktično prikazati sva usvojena znanja i vještine. Osim polaznika tečaja, u vježbi su sudjelovali i pripadnici Zapovjedništva interventne policije Ministarstva unutarnjih poslova te naši policijski službenici s ranijim iskustvom iz raznih misija Ujedinjenih naroda i Europske unije. Čitava vježba provedena je pod budnim okom voditelja vježbe, policijskog službenika Protueksplozijske službe Policijske uprave zagrebačke Josipa Maričića te instruktora iz Hrvatske, Njemačke, Norveške, Austrije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore.

Vježba je izvedena prema pripremljenim scenarijima, odnosno simulirani su realni uvjeti u kojima se sudionici mogu naći u mirovnim misijama. Sudionici su bili podijeljeni u šest grupa, četiri grupe po četiri polaznika i dvije grupe po tri polaznika te su prolazili realne situacije koje ih mogu dočekati u misijama, poput otmice, obiteljskog nasilja, ilegalnih kontrolnih točaka, talačke situacije, kršenja prava zatvorenika i kršenja ljudskih prava. Jedna od situacija kroz koju su danas prošli polaznici tečaja simulirala je iseljenje obitelji iz kuće. Na lokaciji na kojoj je simulirana navedena situacija, zatečeni su ''glumci'', bivši sudionici mirovnih misija, koji su odigrali uloge paravojske na području Kosova i obitelji koja se iseljuje te polaznici tečaja, koji su kroz ovu vježbu imali prilike provjeriti svoje pregovaračke i komunikacijske vještine. Cilj ove, ali i ostalih  terenskih vježbi, je pripremiti policijske službenike za situacije koje ih mogu očekivati prilikom upućivanja u mirovne misije. Kako je istaknuo njemački instruktor Christian Schröder, koji je na drugoj lokaciji nadzirao simulaciju ilegalne kontrolne točke i pogubljenja, policijski službenici koji se upućuju u mirovne misije moraju biti u dobroj psihofizičkoj kondiciji. ''Svaka misija je drugačija. Svaki izazov je drugačiji, no znanja i vještine koje su stekli polaznici tečaja te ova terenska vježba, odlična su priprema za situacije koje ih očekuju'' naglasio je instruktor Schröder i još jednom ponovio kako se tečaj UNPOC Croatia provodi prema visokim standardima Ujedinjenih naroda.

Zbog same specifičnosti terena, polaznici su kroz vježbu mogli primijeniti i znanja iz topografije, kretanja i snalaženja u prostoru te komunikacije putem sredstava veze prema standardima i operativnim procedurama Ujedinjenih naroda, kao i vožnje u terenskim uvjetima i upravljanje terenskim vozilima.

''Teorijska i praktična znanja, koja su polaznici tečaja UNPOC Croatia 2013. stekli tijekom posljednja dva tjedna bitno će im pomoći tijekom boravka u mirovnim misijama te će im olakšati snalaženje i postupanje u svakodnevnim situacijama'' istaknula je Tihana Kozlica, koordinatorica tečaja i policijska službenica Službe za mirovne misije i policijske časnike za vezu, koja je ovom prilikom zahvalila Zapovjedništvu interventne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova i Policijskoj upravi istarskoj na potpori u provođenju ovog međunarodnog tečaja.



Stranica