Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača uoči Martinja

U razdoblju od 8. do 11. studenoga 2013., povodom narodnog običaja slavljenja „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji će degustirati/konzumirati alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, PU Istarska planira provesti pojačane aktivnosti iz svoje nadležnosti usmjerene na pojačani nadzor vozača s ciljem sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.


Foto: Ilustracija

U razdoblju od 8. do 11. studenoga 2013., povodom narodnog običaja slavljenja „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji će degustirati/konzumirati alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, PU Istarska planira provesti pojačane aktivnosti iz svoje nadležnosti usmjerene na pojačani nadzor vozača s ciljem sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača obavljat će se na lokacijama koje su se statistički pokazale kao najugroženije kada je riječ o činjenju prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i ovogodišnji statistički podaci za prvih 10 mjeseci kada su na području PU istarske evidentirane 232 prometne nesreće u kojima je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu kod sudionika u prometu ili visokih 13% u ukupnoj problematici prometnih nesreća.  Istodobno, u redovnom nadzoru prometa, policija je utvrdila 1571 formalnih prometnih prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola ili 17% manje takvih prekršaja u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. 

S porastom koncentracije apsolutnog alkohola raste i nesposobnost za sigurno upravljanje mot.vozilom odnosno raste broj teških prometnih nesreća i stradavanja.     

U prometnim nesrećama s poginulim osobama u 2013. godini dvije (2) osobe bile su po utjecajem alkohola, u prometnim nesrećama s povrijeđenim osobama 105 osoba bilo je pod utjecajem alkohola odnosno u 125 prometnih nesreća s materijalnom štetom osobe su bili pod utjecajem alkohola.

Ovaj podatak upozorava da prometne nesreće nisu slučajan događaj u prometu već određene determinirajuće pojave upućuju da se prometne nesreće događaju sustavno prema određenim greškama i uzrocima, najčešće zbog alkohola u interakciji s nekom drugom greškom.

 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

 - kažnjive odredbe -

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kunakaznit će se za prekršaj vozač kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje, instruktor vožnje i mladi vozač ako u krvi ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kunakaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00kunakaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kunaili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kunaili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kunakaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima.

Počiniteljima ovih prekršaja, osim novčane kazne, izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine,  a jednako tako, nakon pravomoćnosti, dodijelit će im se i jedan do tri negativna prekršajna boda.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 danakaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila i instruktor vožnje koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputit će se vozač i instruktor vožnje kod kojih je utvrđen udio alkohola u krvi viši od 1,50 g/kg ili je utvrđeno da u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, kao i vozač i instruktor vožnje koji se odbiju podvrći ispitivanju imaju li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju.

 

Napominjemo da će policija, sukladno ovlastima, prema vozačima pod utjecajem alkohola, odnosno onima koji upravljaju vozilom za vrijeme dok je prema njima primijenjena sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom, primjenjivati i odredbe Prekršajnog zakona. 

Sukladno Prekršajnom zakonu, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati.

Policija je ovlaštena uhititi osobu zatečenu u počinjenju prekršaja propisanog zakonom, ako se radi o prekršaju za koji se može izreći kazna zatvora ili novčana kazna veća od 10.000 kuna i ako postoji bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj.

 

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz;
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije;
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag;
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze;
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića;
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu;
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste;
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan!


Stranica