Nastavak kampanje ''Živim život bez nasilja'' u Puli

Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska nastavila je provoditi aktivnosti u sklopu kampanje ''Živim život bez nasilja'' pa je tako danas u Puli održana radionica i tematska predstava s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o  neprihvatljivosti nasilja.

Podsjetimo, radi se o kampanji koju u Hrvatskoj od 2010. godine provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a koja je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici. Osim što uključuje brojna javna događaja, kampanja uključuje i niz edukativnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, kojima se mladima nastoji ukazati da nasilje nije prihvatljivo ponašanje te da se sveukupna javnost treba boriti protiv svih oblika nasilja.

Današnje preventivne aktivnosti u Puli započele su održavanjem interaktivne radionice u OŠ ''Centar'', koju su proveli policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova i Odjela prevencije Policijske uprave istarske te predstavnik nevladine organizacije ''Status M''. Radionica na temu nenasilja i tolerancije provedena je u svrhu izgradnje kulture nenasilja kod najmlađe populacije, s ciljem poticanja učenika na stvaranje pozitivnih stavova, koji su u skladu s pozitivnim vrijednostima društva u kojem žive te senzibiliziranja učenika na problem nasilja i nužnost njegovog prijavljivanja. Kroz zanimljivu prezentaciju i razgovor, učenici osmih razreda naučili su kakvi sve oblici nasilja postoje, gdje mogu potražiti zaštitu u slučaju da su žrtve nasilja ili znaju nekog tko je žrtva nasilja te što sve policija poduzima kada dobije prijavu o nasilničkom ponašanju. Osim toga, djeci se skrenula pozornost i na važnost komunikacije u odnosima te na prihvaćanje kulture tolerancije, nenasilja i nediskriminacije jer, kao što su i upućeni, nitko ne zaslužuje biti zlostavljan.

Nasilje u obitelji svaki je oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a uzroci su različiti te se kreću od utjecaja tradicije i stereotipa, patrijarhalnog odgoja, kulturoloških različitosti u shvaćanju uloge žene u obitelji i društvu te samih individualnih karakteristika žrtve i počinitelja. ''Budući se primjenom isključivo represivnih policijskih mjera ne može suzbiti  problematika nasilja, vrlo je bitno preventivno djelovati te raditi na kulturi izgradnje nenasilja'' istaknula je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije, na konferenciji za medije, koja je održana u Istarskom narodnom kazalištu. Uz nju, o problematici nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima, govorili su predstavnik UNDP-a Krunoslav Katić, načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, župan Istarske županije Valter Flego, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te glumac i redatelj Zijah Sokolović.

''Prošle je godine, na području Policijske uprave istarske, zabilježeno 40 kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji, dok su u prvih devet mjeseci ove godine zabilježena 53 kaznena djela počinjena nekim oblikom nasilničkog ponašanja nad bliskim osobama'' naveo je načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar. Ujedno je napomenuo da su od 1. siječnja 2013. godine stupile na snagu odredbe novog Kaznenog zakona, u kojem se nasilje u obitelji više ne kriminalizira jednim člankom kao ranije (čl. 215 A Nasilničko ponašanje u obitelji), već se ponašanja s obilježjima nasilja na štetu članova obitelji i bliskih osoba definiraju kao kvalifikatorni oblici u nizu drugih kaznenih djela (teško ubojstvo, tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda, osobito teška tjelesna ozljeda, prisila, prijetnja itd.). ''Kada je riječ o prekršajima, istarska je policija prošle godine radi nasilja u obitelji prijavila 628 osoba, dok je u prvih devet mjeseci ove godine prekršajno prijavljeno 447 osoba'' rekao je Cestar. Da je nasilje ozbiljan društven problem istaknuo je i župan Istarske županije Valter Flego, koji je rekao kako za nasilje nema opravdanja te kako društvo u cjelini treba imati nultu stopu tolerancije za nasilje.

Nakon konferencije za medije, za predstavnike policije i sve relevantne subjekte koji sudjeluju u borbi protiv nasilja te za učenike osmih razreda pulskih osnovnih škola održana je kazališna predstava u režiji Zijaha Sokolovića ''Nasilje – za nasilje nema opravdanja''. Radi se o predstavi, koja je dio THE/ARTO projekta, odnosno projekta edukacije djece kroz umjetnost, a kroz koju su se posjetitelji mogli upoznati s različitim oblicima nasilja, njegovim uzrocima i posljedicama, ali i načinima kako reagirati na nasilje, s osnovnom porukom da,  bez obzira na sve, ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA.

Po završetku predstave, posjetitelji su mogli uživati u glazbenom dijelu programa ''Glazbom protiv nasilja'', u kojem su nastupali jazz pijanist Matija Dedić i mladi sastav Apokalipso bend, dok su cijeli program vodili poznati glumac glumac i voditelj Zlatan Zuhrić Zuhra te Sandra Veber.

 

Policijska uprava istarska poziva građane da podrže borbu protiv svih oblika nasilja.

Ukoliko ste žrtva nasilja ili poznajete žrtvu nasilja, pomoć možete potražiti u svakoj policijskoj postaji, pozivom na broj 192 ili slanjem e-mail poruke na adresu policija@mup.gov.hr.



Stranica