Obilježena 22. obljetnica pogibije četvorice pirotehničara

Foto: PU istarska

Danas su kod spomen obilježja kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli položeni vijenci i zapaljene svijeće za policajce i branitelje koji su prije 22 godine poginuli prilikom razminiravanja Zračne luke Pula.

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiravanja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić te pripadnici specijalne jedinice policije Vicelj Marjanović i Stevo Grbić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pula, u preuzimanje objekata uputio je ekipu, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvoje bili pripadnici MUP-a, a dvoje pripadnici ZNG. Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s predstavnicima JNA skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili stavljeni na eksplozivna punjenja. Dana 10. studenog oko 13,30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, kojom prilikom je došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četvorica pirotehničara poginula.

Svojom nesebičnom žrtvom otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih drugih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali predstavnici Policijske uprave istarske, predvođeni načelnikom uprave Dragutinom Cestarom, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane, predstavnici Istarske županije i Grada Pule. Oni su, nakon minute šutnje i molitve za poginule, ispred spomen obilježja položili vijence i zapalili svijeće za poginule policajce i branitelje, a prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar koji je istaknuo našu obvezu da se prisjećamo njihove žrtve te da je uvijek s ponosom ističemo.  ''Danas kada je Republika Hrvatska punopravna članica Europske unije i NATO saveza, kada se ostvaruju naše želje i ciljevi, uvijek ćemo se prisjećati Vas koji ste dali svoje živote, kako bi mi mogli mirno i slobodno živjeti.  Vaša hrabrost, odlučnost i domoljublje biti će nam uzor u budućem radu'' naglasio je načelnik policijske uprave.



Stranica