Ugrožavanja prometa

Lančani sudar, koji se dogodilo jučer oko 18.30 sati na cesti Rovinj – Rovinjsko Selo, izazvao je vozač pod utjecajem alkohola, koji je u nesreći i ozlijeđen.

Foto: Ilustracija

Lančani sudar, koji se dogodilo jučer oko 18.30 sati na cesti Rovinj – Rovinjsko Selo, izazvao je vozač pod utjecajem alkohola, koji je u nesreći i ozlijeđen.

Nesreća se dogodila kada je 47-godišnjak iz Rovinja upravljao automobilom Ford Mondeo, pokusnih registracijskih oznaka, kojima je važenje isteklo i kretao se u pravcu Rovinjskog Sela. Zbog neprilagođene brzine i vožnje pod utjecajem alkohola od 2.20 g/kg, muškarac je prednjim dijelom automobila udario u stražnji dio BMW-a 318, pulskih registracijskih oznaka, koji se nalazio propisno označen i zaustavljen na kolniku, a kojim je upravljao 24-godišnjak iz Rovinja. Od siline udara, BMW je prednjim dijelom udario u Fiat Punto, pulskih registracijskih oznaka, koji se nalazio zaustavljen ispred njega, a kojim je upravljao 49-godišnjak s područja Kanfanara.

U nesreći je vozač Forda lakše ozlijeđen, a osim njega, pod utjecajem alkohola bio je i 24-godišnjak, kojem je izmjereno 0.92 g/kg alkohola. Protiv obojice vozača podnose se optužni prijedlozi radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a 47-godišnjak je zbog bojazni da će nastaviti s  činjenjem prekršaja, priveden u policijsku postaju.

Tijekom jučerašnjeg dana, policijski službenici su zbog ugrožavanja prometa uhitili još dvije osobe. Prvo su oko 1.20 sati u Ulici Rižanske skupštine uhitili 33-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine zbog vožnje pod utjecajem alkohola od 1.77 g/kg, a potom su oko 21.40 sati u Mutilskoj ulici uhitili 23-godišnjaka iz Pule, koji je upravljao automobilom za vrijeme izrečene zabrane upravljanja vozilima ''B'' kategorije. Protiv obojice vozača podnijeti su optužni prijedlozi radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, Policijska uprava istarska ponovno upozorava građane da su alkohol i neprilagođena brzina vodeći uzročnici najtežih prometnih nesreća i stradavanja u prometu.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz;
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije;
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag;
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze;
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića;
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu;
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste;
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan!


Stranica