Održano predavanje o problemu ovisnosti

Foto: PU istarska

U Poreču je jučer, kao jedna od preventivnih aktivnosti koje Policijska uprava istarska provodi tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u prostorijama Zdravog grada Poreča, održano predavanje o noćnim izlascima i alkoholiziranosti mladih te o zlouporabi opojnih droga.

Predavanje je bilo namijenjeno stručnim suradnicima škola, Centra za socijalnu skrbi i Zdravog grada Poreča, a održano je kako bi se osobe koje rade s djecom bolje upoznale sa zakonskom regulativom te situacijama kada neko rizično ponašanje mladih podliježe represivnim mjerama policije.

Kako bi se smanjilo rizično ponašanje mladih, policija redovito, a pogotovo u dane vikenda, provodi aktivnosti koje su usmjerene na pojačani nadzor nedozvoljenih noćnih izlazaka mladih, na suzbijanje distribucije alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti među mladima. O tome je na predavanju govorio policijski službenik maloljetničke delinkvencije Policijske postaje Poreč Ivica Vladić, koji je istaknuo kakopolicija za provođenje takvih aktivnosti  uporište ima u članku 95. Obiteljskog zakona, kojim je propisano da roditelji radi dobrobiti svog maloljetnog djeteta, a sukladno s njegovom dobi i zrelosti, imaju pravo i dužnost nadzirati ga u njegovom druženju s drugim osobama. Roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez njihove pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati, a ukoliko policija u tom vremenu na javnom mjestu zatekne maloljetnu osobu, mlađu od 16 godina, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe, dovode je u prostor policije.  Nakon toga pozivaju se roditelji ili skrbnik poradi preuzimanja djeteta, a o događaju se obavještava i nadležan centar za socijalnu skrb. Svakako je bitno naglasiti da svrha takvog policijskog postupanja nije "policijski sat" prema osobama mlađima od 16 godina, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece. Policijski službenik osvrnuo se i na sve veći problem alkoholiziranosti mladih te je istaknuo kako je dobna granica kada mladi počinju piti sve niža pa se tako već učestalo opijaju učenici sedmog razreda, i bez nekog konkretnog razloga već ''iz fore''.

Voditeljica Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave istarske Ksenija Hasanac upoznala je prisutne sa zakonskom regulativnom u svezi zlouporabe opojnih droga te im je objasnila postupanje policije u slučaju zaticanja osoba u posjedovanju tvari koje se nalaze na popisu opojnih droga. Naglasila je kako je izmjenama Kaznenog zakona, od početka ove godine, posjedovanje droge za vlastitu upotrebu prebačeno iz kaznene u prekršajnu sferu pa se tako protiv osoba koje su zatečene s manjim količinama droge ne pokreće kazneni postupak, već se protiv njih podnosi optužni prijedlog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Osim toga, istaknula je kako je novost u kaznenom zakonu i odredba prema kojoj je za osobe koje drogu prodaju u školi ili na prostoru oko škole ili nekom drugom mjestu koje služi obrazovanju, odgoju, sportskoj ili društvenoj aktivnosti djece, propisana veća kazna, odnosno kazna zatvora od 3 do 15 godina, a čime se nastoji drogu maknuti što dalje od djece i škole. Voditeljica Odjela kriminaliteta droga prisutnima je skrenula pozornost i na sve učestaliju pojavu novih sintetičkih droga, odnosno sintetičkih kanabinoida. Radi se o spojevima koji imitiraju učinak marihuane, a kojima ilegalni proizvođači neprestano mijenjaju kemijski sastav ne bi li izbjegli zakonske propise, odnosno ne bi li izbacili novu vrstu koja se još uvijek ne nalazi na popisu opojnih droga.

Nakon izlaganja policijskih službenika, uslijedila je zanimljiva rasprava o tome što se sve može poduzeti kako bi se zaštitilo djecu i ostale pripadnike društva od droge, alkohola i drugih sredstava ovisnosti. Prisutni su se složili da je u tome najbitnija suradnja policije i svih ostalih institucija koje rade s mladima i njihovim obiteljima te su pohvalili preventivne akcije koje policijski službenici redovito provode te zahvaljujući kojima su svakodnevno  ''prisutni'' u društvu.  



Stranica