Predavanje o štetnosti droga u Galižani

U sklopu preventivnih aktivnosti tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, jučer je u Galižani održano predavanje za roditelje i sve zainteresirane građane o štetnosti droga.

Foto: PU istarska

U sklopu preventivnih aktivnosti tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, jučer je u Galižani održano predavanje za roditelje i sve zainteresirane građane o štetnosti droga.

Predavanje je održano na inicijativu Grada Vodnjana u prostorijama Zajednice Talijana Galižane, a o problemu ovisnosti govorili su voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske Alica Rosić-Jakupović i voditeljica Odjela kriminaliteta droga Ksenija Hasanac, dok je mještanima predstavljena i policijska službenica za prevenciju u Policijskoj postaji Pula Tatjana Žderić.

Voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović iznijela je rezultate  istraživanja ESPAD 2011. o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, koje je provedeno u 37 europskih zemalja. Rezultati istraživanja pokazali su da je 21% dječaka i 14% djevojaka probalo marihuanu, a zabrinjavajući je i porast korištenja inhalanata, koji je za 3% veći od europskog prosjeka. Kako bi se javnost upozorilo na problem ovisnosti, od prošle godine na području cijele Hrvatske provodi se projekt ''Zdrav za 5''. Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koji je prije svega namijenjen mladima u cilju promicanja zdravih navika i stilova života.

Voditeljica Odjela kriminaliteta droga Ksenija Hasanac informirala je prisutne mještane o vrstama droge i njihovom utjecaju na mlade te kako roditelji mogu prema fizičkim znakovima, ponašanju mladih i prema njihovoj interakciji s vršnjacima i drugim osobama posumnjati da li je osoba konzument opojnih droga. Promjene u ponašanju, slabljenje školskog uspjeha i znakovi tjelesnog propadanja samo su neki od pokazatelja da dijete možda ima problema s drogom, no u svakom slučaju, ako se pojavi sumnja, roditeljima je savjetovano da odmah potraže pomoć. ''Borba protiv ovisnosti iznimno je teška. Nažalost, mnogi toga postaju svjesni prekasno. Kada spasa više nema'' naglasila je Hasanac i apelirala na roditelje da ne zatvaraju oči pred problemom te da na vrijeme pruže pomoć svojoj djeci.



Stranica