Pilot-projekt novog ustroja u PU istarskoj

Danas je u prostorijama PU istarske održana konferencija za medije na kojoj su načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar i načelnik Sektora policije ujedno i koordinator projekta za PU istarsku Božo Kirin, predstavili Pilot-projekt novog ustroja i organizacije rada u određenim policijskim postajama III. kategorije.

Foto: PU istarska 

Danas je u prostorijama PU istarske održana konferencija za medije na kojoj su načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar i načelnik Sektora policije ujedno i koordinator projekta za PU istarsku Božo Kirin, predstavili Pilot-projekt novog ustroja i organizacije rada u određenim policijskim postajama III. kategorije.

Načelnik Cestar upoznao je novinare s Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o provedbi Pilot-projekta novog ustroja i organizacije rada u određenim policijskim postajama III. kategorije, koju je donio ministar unutarnjih poslova 31.prosinca 2013. godine, a kojoj je određeno da će se pilot projekt provoditi u 97 policijskih postaja III. kategorije na području svih 20 policijskih uprava.  Tako će se na području Policijske uprave istarske od 1. veljače 2014. godine započeti provoditi Pilot-projekt u Policijskoj postaji Buzet, Policijskoj postaji Labin, Policijskoj postaji Pazin i Postaji prometne policije Pula.

Također,Cestar je istaknuo da se provedbi projekta pristupilo s ciljem povećanja učinkovitosti policije, pristupačnosti građanima i većoj isplativosti. Naime, analize postojećeg stanja u policijskim postajama III. kategorije ukazivale su na nesrazmjeran  broj rukovoditelja u odnosu na broj neposrednih izvršitelja policijskih poslova na terenu, obavljanje prevelikog broja administrativnih poslova u policijskim postajama na uštrb prisutnosti na terenu, rad policijskih službenika uglavnom koncentriran na jutarnje sate. Stoga se projektom želi postići ustroj i organizacija rada sukladno sigurnosnoj problematici i stanju na terenu. Time bi se odustalo od dosadašnjeg preslikavanja modela ustroja policijskih postaja. Policijske postaje bi uz implementaciju Pilot-projekta, izabrale model rada koji najbolje odgovara zahtjevima njihove sredine i područja koje pokrivaju.

Ciljevi projekta su ponajprije usmjereni  mijenjanju negativnog omjera rukovoditelja u odnosu na izvršitelje, na povećanje operativne pokrivenosti područja policijskih postaja, omogućavanje veće fleksibilnosti u organizaciji poslova prema zahtjevima konkretne sredine. Primaran cilj je rad policijskih postaja učiniti efikasnijima i isplativijima, uz poboljšanje usluge koja se nudi građanima.

U konačnici, ostvarenjem ovih ciljeva očekuje se veća učinkovitost u području suzbijanja kriminaliteta,veća zastupljenost i vidljivost na terenu, zadovoljstvo policijskih službenika svojom ulogom i doprinosom te odobravanje javnosti, manji troškovi poslovanja i praktična mogućnost provedbe uslužnog modela rada policije.

Koordinator projekta za PU istarsku Božo Kirin je u nastavku pojasnio novine u organizaciji rada policijskih postaja, a koje se prvenstveno ogledaju uorganizacija službe u smjenskom sustavu rada – stalno pokrivanje terena (non stop - 24 sata na dan). Službu na terenu obnašaju policijski službenici u okviru grupa za operativne poslove, dok poslove organizira i nadzire voditelj grupe. Rukovodeća radna mjesta čiji su se poslovi pretežno obavljali u zgradi policijske postaje preformulirana su u radna mjesta za obavljanje policijskih poslova na terenu. Time će se postići veća prisutnost i vidljivost policije na terenu i bolja usluga građanima.

Policijska postaja je otvorena za rad sa strankama samo radnim danom u jutarnjoj smjeni (8-16 sati utorkom od 8-17 sati za upravne poslove); vikendom su policijske postaje zatvorene za građane. Građani će i van radnog vremena putem fiksnog ili mobilnog telefona  pozivom na 192 ili postojeće brojeve telefona policijskih postaja moći zatražiti intervenciju policije. Poziv se automatski preusmjerava na Operativno komunikacijski centar policije u Policijskoj upravi čiji operater daje potrebne informacije a u slučaju potrebe za postupanjem, odmah izravno poziv preusmjerava na voditelja operativne grupe koji je na terenu i odmah pristupa organizaciji i provedbi zadaće koja je potrebna. Na isti način građanin može pozivati i Centar 112, čiji poziv se također preusmjerava na Operativno komunikacijski centar policije u PU.  Policijska usluga na terenu po pozivu građana pružati će se  brže i efikasnije.

S provođenjem pilot- projekta, koji će se provoditi do 30. lipnja 2014. godine, upoznati su čelnici tijela jedinica lokalne samouprave na čijem području djeluje policijska postaja.

Po završetku projekta osim internih analiza prema kojima će se procijeniti uspješnost projekta, provjeriti će se i stavovi građana i ostalih subjekata vezano za zadovoljstvo uslugom,  a što će biti  odlučujuće za nastavak njegove provedbe.



Stranica