Predstavljena obnovljena zgrada Policijske postaje Rovinj

Foto: PU istarska

U Rovinju su danas pomoćnica ministra unutarnjih poslova za upravne i inspekcijske poslove Ines Krajčak i načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar predstavili javnosti investiciju vrijednu 940.000 kuna. Riječ je o preinakama koje su napravljene na zgradi Policijske postaje Rovinj, a koje uključuju obnovljeno pročelje zgrade policijske postaje, novi ulaz u zgradu s prilazom za osobe s invaliditetom i teško pokretljive osobe te novouređenu šalter salu. Sredstva za sanaciju zgrade osigurali su Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava istarska, a cilj ove, dosad najveće investicije u zgradu Policijske postaje Rovinj, nadograđenu  1975. godine, je unaprjeđenje rada sa strankama i usluge građanima, odnosno obavljanje upravnih poslova na jednom mjestu te poboljšanje radnih uvjeta zaposlenika. 

''Namjera je bila da se uređenjem šalter sale u Policijskoj postaji Rovinj pridonese kvalitetnijem i bržem rješavanju upravnih poslova za građane na jednom mjestu, kao i ugodnijem boravku stranaka'' naglasio je načelnik policijske uprave Dragutin Cestar. Naime, dosadašnje referade za pružanje usluga upravnih poslova bile su smještene u uredima spojenim uskim hodnikom, koji nije bio primjeren za primitak većeg broja stranaka, tako da je jedan od prioriteta prilikom sanacije zgrade bio i uređenje prostorija za obavljanje upravnih poslova. Budući je Rovinj jedno od vodećih turističkih središta, a zgrada policijske postaje nalazi se pred ulazom u središte grada, uređenjem pročelja doprinijelo se prihvatljivijem vanjskom izgledu zgrade, s čime se složio i gradonačelnik Grada Rovinja Giovanni Sponza. Gradonačelnik je istaknuo kako je Rovinj doista dobio policijsku postaju kakvu zaslužuje te da je siguran kako će novouređene prostorije poboljšati uvjete rada djelatnicima, ali da će najveću korist ipak imati građani, koji će dobiti i bolju uslugu. 

Načelnik Cestar predstavio je javnosti proces obnove zgrade policijske postaje pa je tako istaknuo kako se, nakon provedenog postupka javne nabave, u rujnu 2013. godine, započelo s uređenjem fasade zgrade te uređenjem šalter sale upravnih poslova. U posljednjoj fazi obnove, pristupilo se uređenju ulaza u policijsku postaju, ugradnjom kose podizne sklopive platforme za invalide, kako bi se omogućio nesmetan ulazak u zgradu osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.  Time je Policijska postaja Rovinj, uz zgradu Policijske uprave istarske, a nakon Policijske postaje Poreč i Policijske postaje Umag, postala treća postaja na području ove uprave koja ima ulaz prilagođen osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Radove obnove na zgradi izvela je tvrtka ''Vladimir Gortan'' d.d. Pazin, a nadzor je obavila tvrtka ''Instrukt projekt Rovinj'' d.o.o., dok su djelatnici komunalnog sustava Grada Rovinja uredili okolni prostor zgrade te se načelnik Policijske uprave zahvalio gradonačelniku na njihovom doprinosu pri uređenju okoliša postaje. Također je bitno spomenuti kako je na zgradi policijske postaje u ranijem razdoblju saniran dio krovišta te da je zamijenjena  i dotrajala stolarija.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova, prisutnima se obratila pomoćnica ministra Ines Krajčak, koja je izrazila zadovoljstvo što je u Policijskoj postaji Rovinj izgrađena nova šalter sala za obavljanje upravnih poslova te što je svako radno mjesto opremljeno najsuvremenijom opremom. Time će se doprinijeti da se upravni poslovi odvijaju uz što manje poteškoća i zastoja, a da građanin koji ima potrebu za obavljanjem više vrsta upravnih poslova, te poslove obavi na jednom šalterskom mjestu. ''Na taj način će se građanima omogućiti brža i jednostavnija usluga u obavljanju upravnih poslova te će ih se lišiti nepotrebnog gubljenja vremena. Želja nam je da se izbjegnu dosadašnje situacije da građanin koji želi ishoditi pojedinu ispravu, a čije je ishođenje uvjetovano obavljanjem nekih drugih upravnih poslova, mora obilaziti dva ili više šalterskih mjesta i svaki put čekati dolazak na red na pojedinom šalterskom mjestu'' istaknula je Ines Krajčak. Pomoćnica ministra naglasila je kako Ministarstvo unutarnjih poslova, i uz ograničena financijska sredstva, nastoji osigurati najsuvremeniju opremu za obavljanje upravnih poslova i tako biti na usluzi građanima. Također je napomenula kako je otvaranje nove šalter sale u Rovinju primjer težnje kako bi trebali izgledati i kako bi trebali biti opremljeni prostori u svim policijskim postajama u kojima se obavljaju upravni poslovi, a što će se u dogledno vrijeme, prema raspoloživim sredstvima i eventualnom angažmanu jedinica lokalne samouprave nastojati realizirati i u ostalim policijskim postajama.

Svoje zahvale u ime osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti izrazili su predstavnik  Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom Davor Komar i predstavnica Udruge invalida Rovinja Vesna Miletić-Kancelir. Oni su izrazili zadovoljstvo što je Rovinj grad po mjeri čovjeka te što su Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava istarska spoznali problem i ugradnjom najsuvremenije platforme omogućili da osobe smanjene pokretljivosti na dostojanstven način mogu doći i ostvariti svoje potrebe kao građani.



Stranica