Završen tečaj talijanskog jezika za policijske službenike

Foto: PU istarska

Svečanim uručenjem cerifikata o položenom završenom ispitu, danas je završen tečaj talijanskog jezika za policijske službenike, koji se održavao u sklopu europskog projekta S.I.M.P.L.E.

O samom projektu i njegovom značaju za budući rad policijskih službenika govorili su načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, zamjenica istarskog župana Viviana Benussi i predstavnica Pučkog učilišta grada Rovinja Eda Kalčić.  

Naime, projekt S.I.M.P.L.E. predstavlja inovativnu institucionalnu suradnju, koja ima za cilj povezanost među jadranskim zemljama kroz jačanje kulturne raznolikosti kako bi se poboljšala kvaliteta života i atraktivnosti Jadranske regije. Projekt je financiran od strane IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013, a u okviru njega iniciran je niz programa s ciljem jačanja kulturnih identiteta i raznovrsnosti manjinskih zajednica. Jedan od tih programa je i Agencija za potporu multijezičnosti Istarske županije, kroz čiji se rad promiče ideja o dvojezičnosti i multijezičnosti kao ulog u budućnost, potiče javno korištenje i učenje manjinskih jezika, unaprjeđuje svijest građana o postojećim pravima i alatima pripadnika manjina za pristup lokalnim javnim uslugama te se ciljanim programima omogućuje osobama da uče manjinski jezik i da upoznaju manjinsku kulturu. ''Kroz rad agencije prevedeno je preko tri tisuće stranica teksta, što dokumenata, što web stranica, postavljeni su brojni prometni znakovi na području Poreštine i Bujštine, a organizirani su i tečajevi talijanskog jezika'' istaknula je zamjenica župana Benussi i napomenula kako je, osim za djelatnike Policijske uprave istarske, tečaj talijanskog jezika organiziran i za djelatnike domova za starije i nemoćne osobe u Puli, Rovinju i Novigradu.

U ime Pučkog učilišta grada Rovinja, prisutnima se obratila Eda Kalčić, koja je naglasila kako rovinjsko učilište ima preko 30 godina dugu tradiciju učenja stranih jezika, što je vjerojatno i jedan od razloga zašto je izabrano za sudjelovanje u ovom projektu. ''Kroz 40 nastavnih sati, ukupno 94 polaznika različitih institucija, od ravnatelja pa do spremačica, završilo je početni tečaj talijanskog jezika, a znanje koje su stekli svakako će im biti od velike koristi u svakodnevnom radu te će poboljšati kvalitetu usluga koje pružaju građanima'' istaknula je gđa. Kalčić.  S tim se složio i načelnik Policijske uprave istarske, koji je zahvalio Istarskoj županiji i Pučkom otvorenom učilištu grada Rovinja što su u projekt uključili i policijske službenike. ''Iako je velik broj policijskih, ali i državnih službenika, pokazao interes za učenjem talijanskog jezika, zbog ograničenog broja polaznika, na tečaj su upućeni oni policijski službenici koji neposredno dolaze u kontakt s građanima ili vanjskim suradnicima'' istaknuo je načelnik Cestar. Tijekom posljednja četiri mjeseca, oni su s profesoricom Lorenom Lazarić svladavali osnove talijanskog jezika te su proteklog tjedna pristupili završnom ispitu. Svi policijski službenici koji su pristupili ispitu, njih 32, uspješno su ga i položili, tako da su im danas svečano uručena priznanja, odnosno certifikati o položenom završnom ispitu. ''Nova znanja koja su stekli policijski službenici svakako će doprinijeti boljoj suradnji i komunikaciji policije s građanima, pogotovo s pripadnicima talijanske manjine te turistima iz Italije, od kojih velik broj tradicionalno odabire Istru, kao svoju destinaciju  za ljetovanje'' zaključio je načelnik policijske uprave i istaknuo kako je intencija da policija bude dostupna i otvorena prema građanima te da se građanima pruži najbolja moguća usluga, a čemu će doprinijeti i znanja stečena ovim tečajem.    



Stranica