Držali pse bez nadzora

Policijski službenici PU istarske su tijekom vikenda evidentirali dva slučaja držanja životinja bez nadzora.

Foto: Ilustracija  

Policijski službenici PU istarske su tijekom vikenda evidentirali dva slučaja držanja životinja bez nadzora.

Naime, u subotu 8. ožujka  oko 16,15 sati u Ulici Valtida u Rovinju, 32-godišnjakinja iz Rovinja je šetala svog psa na povodcu  kad je u jednom trenutku iz dvorišta istrčao pas, te nasrnuo prvo na psa, te za nogu ugrizao vlasnicu. Ozlijeđenoj ženi pružena je pomoć  na HMP Rovinj gdje su joj utvrđene lakše ozljede.

Zbog držanja psa bez nadzora protiv vlasnika psa 64-godišnjaka iz Rovinja se podnosi optužni prijedlog.

Drugi slučaj napada psa evidentiran je u nedjelju, 9. ožujka oko 17,30 sati u Humskoj ulici u Poreču kada je 46-godišnjak  iz Poreča na povodcu bez brnjice šetao svog psa pasmine njemački ovčar. U jednom trenutku do njih je dotrčao pas mješanac kojeg je bez nadzora držao 64-godišnjak iz  Poreča, te su se psi sukobili. Vidjevši da 46-godišnjak ne razdvaja pse , 64-godišnjak se prvo  verbalno, te fizički  sukobio njim. Čuvši glasanje pasa i viku na ulici, u sukob se uključio i 24-godišnjak s područja Poreča koji je nogom odgurnuo psa od 46-godišnjaka koji je pritom pustio psa mješanca.

Protiv sve trojice se zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira nadležnom sudu podnosi optužni prijedlog.

Policijska uprava istarska apelira na građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom.  Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu.    

 U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30), Zakona o zaštiti životinja (članak 48) i Pravilnika o opasnim psima (članak 9), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

  • Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa''. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.
  • Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje''zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece''. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.
  • Članak 9. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je''izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine  dopušteno jednino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.


Stranica