Pula - reci drogi NE!

U komunalnoj palači u Puli, jučer je održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljen program ''Pula – reci drogi NE!'', u sklopu kojeg će se u pulskim osnovnim školama izvoditi edukativna predstava, proizašla iz The/Arto projekta. Preventivni program javnosti su predstavili zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac-Maksić i autor predstave Zijah Sokolović.

Foto: PU istarska

U komunalnoj palači u Puli, jučer je održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljen program ''Pula – reci drogi NE!'', u sklopu kojeg će se u pulskim osnovnim školama izvoditi edukativna predstava, proizašla iz The/Arto projekta.  Preventivni program javnosti  su predstavili zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac-Maksić i autor predstave Zijah Sokolović.

''Vijeće za komunalnu prevenciju grada Pule uvrstilo je ovu predstavu u plan i program s namjerom da se izvodi svake godine'' istaknula je zamjenica gradonačelnika i naglasila kako će se predstava izvoditi u svim pulskim osnovnim školama te da će je pogledati 589 učenika sedmih razreda. ''Osim što se kroz predstavu nastoji podići nivo javne svijesti o važnosti prevencije zlouporabe droga, u sklopu predstave predviđa se i predstavljanje kontakt policajaca koji je zadužen za područje škole u kojoj se predstava izvodi'' napomenula je načelnica Policijske postaje Pula, koja je dodala da se djeca i roditelji uvijek mogu s punim povjerenjem obratiti policiji.

Autor i redatelj predstave Zijah Sokolović pojasnio je kako je bit predstave informirati mlade ljude o prevenciji i posljedicama uzimanja droga. Kazao je kako je problem droge prisutan u školama te je presudno da se djeca, kao i roditelji, dobro informiraju o tome. ''Kroz predstavu se na jedan živi način igraju primjeri na koje se sve načine dolazi do droge i koje su posljedice uzimanja droge. Nastojalo se stručno predavanje zamijeniti kazališnom predstavom, koja se kao forma bliža djeci koristi za komunikaciju i informiranje o toj problematici'', kazao je Sokolović.  

Predstava “Droga - reci drogi NE!” napravljena je 2006. godine na inicijativu Policijske uprave zagrebačke, uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, uz suradnju stručnjaka psihologa, pedagoga i umjetnika, a  do sada je odigrana preko 380 puta. Predstava je namijenjena i roditeljima. Cilj predstave je putem kazališne umjetnosti, kao otvorenog i neposrednog oblika komunikacije, djecu i mlade educirati i potaknuti na razmišljanje, razgovor i dijeljenje iskustava o neprihvatljivosti zlouporabe opojnih sredstava, informirati ih o činjenicama i upozoriti na posljedice. Napravljena po stručnim knjigama i savjetima psihologa koji se bave problemom droga i, kako ističu autori,  ova predstava je jedno umjetničko predavanje koje traje 45 minuta.



Stranica