Operativna akcija "Passage"

U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, u nedjelju, 27. travnja, održana je izvanredna konferencija za novinare na kojoj su prezentirani rezultati operativne akcije „Passage“. Riječ je o akciji koja ima međunarodni karakter, a čiji je nositelj Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Foto: PU vukovarsko-srijemska 

U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, u nedjelju, 27. travnja,  održana je izvanredna konferencija za novinare na kojoj su prezentirani rezultati operativne akcije „Passage“. Riječ je o akciji koja ima međunarodni karakter, a čiji je nositelj Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

Na konferenciji su, uz Miroslava Puža, ovlaštenog za obavljanje poslova načelnika PU vukovarsko-srijemske, koji je čestitao svim policijskim službenicima na uspješno završenoj akciji „Passage“, o pojedinostima akcije govorili izravni rukovoditelji provedbe akcije: ispred PNUSKOK-a Dejan Dretar, potom voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske Mario Lozančić te voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Mile Orešković.

 

O operativnoj akciji „Passage“

Nakon zaprimljenih i analiziranih informacija o više hrvatskih državljana koji se bave krijumčarenjem osoba, u suradnji s USKOK-om, krenulo se početkom veljače 2014. godine  s provođenjem operativne akcije „Passage“.

Prikupljena saznanja ukazivala su kako se državljani Republike Kosovo i Republike Srbije krijumčare preko teritorija Republike Hrvatske, u cilju dolaska do odredišta -zemalja Europske unije.

Kao ruta krijumčarenja utvrđena je tzv. „zelena granica“ uz Granični prijelaz Bajakovo. Osobe su krijumčarene u raznim prijevoznim sredstvima, uz pomoć vodiča, do Istre, odakle su, također preko „zelene granice“ uz Republiku Sloveniju prebacivane u Republiku Sloveniju do zemalja zapadne Europe.

U sklopu akcije, protiv ukupno 13 osumnjičenih osoba, državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije, podnesena je kaznena prijava USKOK-u. Od navedenih osoba, osam osoba je uhićeno, dok je za pet osoba raspisana potraga.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje kako su osumnjičene osobe, u najmanje 12 događaja, počinile kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka, zločinačkog udruženja i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja na način da su organizirali prebacivanje stranih državljana s područja Republike Kosovo i Republike Srbije na područje Istre, te dalje na područje zemalja odredišta u EU, za iznos ne manji od 3 400,00 eura po osobi, čime su od veljače 2014. godine ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 214 tisuća eura.

Također je utvrđeno kako su dva policijska službenika PU vukovarsko-srijemske, koji su obavljali poslove granične policije na GP Bajakovo, za novčanu nagradu, stranim državljanima, uz dogovor s ostalim osumnjičenim pripadnicima zločinačkog udruženja, omogućavali ulazak i boravak u Republici Hrvatskoj, iako su znali da navedene osobe ne ispunjavaju uvjete za ulazak i boravak na području Republike Hrvatske. Time su počinili kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj iz članka 326. Kaznenog zakona u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 328. Kaznenog zakona i primanja mita iz članka 293. Kaznenog zakona.



Stranica