Policajci na biciklima odsad i u Medulinu

Foto: PU istarska

Policijska postaja Pula postala je danas treća policijska postaja na području Istarske županije u kojoj su formirane biciklističke ophodnje. Naime, Općina Medulin prepoznala je  vrijednost ovog projekta, odnosno prednosti biciklističkih ophodnji pa je tako danas u Medulinu, ispred ureda policije, načelnik Općine Medulin Goran Buić svečano uručio bicikle načelnici Policijske postaje Pula Tatjani Božac-Maksić.

Kako je istaknuo načelnik Općine Medulin, formiranje biciklističkih ophodnji svakako će doprinijeti sigurnosti u turizmu, ali i generalnoj sigurnosti na području općine. ''Siguran sam da ćete na ovaj način biti bliže građanima i turistima te se nadam da će vam rad biti ugodniji i efikasniji'' kazao je načelnik Buić i istaknuo kako je Općina Medulin za nešto maje od deset tisuća kuna, od trgovačkog obrta Malupa iz Pule, nabavila dva bicikla sa popratnom opremom, zahvaljujući kojima će policijski službenici moći još više raditi na prevenciji kriminaliteta i ostalih protupravnih ponašanja.

''Izuzetno mi je drago  što je Općina Medulin prepoznala prednosti biciklističkih ophodnji i vjerujem da ćemo biti još učinkovitiji u svakodnevnom radu i što je najvažnije,  pružiti bržu i neposredniju uslugu građanima i turistima te s njima biti u neposrednijem kontaktu, osobito tijekom turističke sezone, kada nam je sigurnost jako važna'' naglasila je načelnica Božac-Maksić. Donirani bicikli koristit će se za ophodnje u mjestima Medulin, Premantura i Banjole, što će svakako doprinijeti većoj vidljivosti policije i u konačnosti preventivno djelovati na smanjenje kaznenih djela i veći osjećaj sigurnosti građana i turista.

Dobru suradnju s Općinom Medulin istaknuo je i načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je naglasio kako Policijska uprava istarska kroz svoj rad nastoji ostvariti što bolju suradnju s tijelima lokalne uprave i samouprave. ''To posebno dolazi do izražaja kroz strateško opredjeljenje djelovanja policije – Policija u zajednici, gdje je orijentacija policije upravo sa tijelima lokalne zajednice, s građanima i s udrugama izgrađivati što bolje odnose kako bismo zajednički rješavali probleme i stvorili što bolje uvjete življenja'' kazao je načelnik Cestar i istaknuo da to potvrđuje i primjer Općine Medulin koja je donirala bicikle za bolji i efikasniji rad policije, što će u konačnici doprinijeti i boljem stanju sigurnosti na području Medulina i okolnih mjesta. Cestar je naglasio kako je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana, pogotovo na području Istre, te da je sigurnost tijekom turističke sezone jedan od važnijih segmenata rada policije.

Za razliku od automobilskih ophodnji, policajci na biciklima mogu patrolirati i intervenirati na mjestima na kojima se vozilima ne može prići. Pogodni su za ophodnje na područjima i u blizini plaža, u turističkim naseljima i kampovima, što je bitno osobito za u ljetnim mjesecima poradi prevencije kaznenih djela. Ovakve ophodnje ujedno su jeftinije i ekološki prihvatljivije, a građani će moći biti i u neposrednijem kontaktu s policijom. S time su se složila i dvojica kontakt policajaca, koji će od sada službu obavljati na bicikli. Marin Santin, kontakt policajac za Medulin i Jurica Krnjak, kontakt policajac za Premanturu i Banjole, smatraju da će uz pomoć bicikla biti još dostupniji građanima i turistima te da će biti mobilniji za vrijeme gužvi u prometu, ali i na mjestima na kojima je pristup vozilima otežan. 

Biciklističke ophodnje najviše će se koristiti upravo za vrijeme turističke sezone te će doprinijeti većoj prisutnosti policije na terenu, što u preventivnom smislu može značajnije djelovati na smanjenje činjenja kaznenih djela i prekršaja, a sve s ciljem kako bi se gosti općine Medulin, ali i njeni žitelji, osjećali sigurno.



Stranica