Najava preventivinih aktivnosti u sklopu akcije ''Zajedno''

Foto: PU istarska 

Trgovanje ljudima je jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina u svim zemljama te je jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava. Navedenim kaznenim djelom ljudima se uskraćuju osnovna ljudska prava, a isto funkcionira po principu ponude i potražnje.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, 700 000 žena, djece i muškaraca godišnje postaju žrtve trgovanja ljudima, dok je prema podacima Međunarodne organizacije rada iz 2012. godine najmanje 20,9 milijuna kupljeno i prodano u svrhu komercijalnog pružanja seksualnih usluga i prisilnog rada.

Prevencija trgovanja ljudima predstavlja jednu od ključnih zadaća na razini Europske unije te je u tom smislu Ravnateljstvo policije u suradnji s nadležnim tijelima, institucijama i organizacijama osmislilo koncept preventivne akcije pod nazivom ''Zajedno'' i pripremilo okvirni plan provođenja preventivnih aktivnosti, usmjerenih na sprječavanje trgovanja ljudima, posebice ženama i djecom, za svaku policijsku upravu ponaosob.

Cilj akcije je da se zajednički, u suradnji sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom (izložena zanimanja), lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima, podigne svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno da se potakne društvo na odgovornu reakciju kako bi doprinijeli smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima. Također se želi postići da svaki pojedinac, iz svoje perspektive, doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, kao i proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji, povezanih s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta. Ovakvo intenziviranje aktivnosti ima za cilj obuhvatiti sve potencijalne faze trgovanja ljudima (vrbovanje, transport, eksploatacija), kao i sve modalitete eksploatacije.

Tako je danas, u sklopu planova održavanja edukacija kroz Informativni centar za prevenciju PU istarske, Odjel prevencije organizirao edukativni sastanak pomoćnika načelnika za poslove policije policijskih postaja, policijskih službenika za prevenciju, policijskih službenika kriminalističke policije i kontakt policajaca, s ciljem provedbe niza aktivnosti na području svih policijskih postaja PU istarske.

U narednom periodu, na razini PU istarske, provest će se niz aktivnosti u cilju povećanja svijesti o problemu trgovanja ljudima. Policijski službenici policijskih postaja educirat će učenike završnih razreda srednjih obrtničkih škola, s ciljem senzibilizacije na navedenu problematiku i upoznavanja s povećanim mjerama opreza kod zapošljavanja. Edukacija će se odvijati promoviranjem kampanje ''Dvije djevojčice'' – Kampanja protiv trgovanja ženama i djevojkama u svrhu seksualnog iskorištavanja. U provođenje akcije uključit će se i granični policajci, koji će na graničnim prijelazima putnicima dijeliti letke o trgovanju ljudima. Putem edukacija Odjela prevencije senzibilizirat će se djelatnici Zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Pule i ispostava u Buzetu, Pazinu, Umagu, Labinu, Rovinju i Poreču, a sve policijske postaje na području će, u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa, organizirati info punktove, s ciljem senzibilizacije što većeg broja populacije. Građani će moći ispuniti anonimni anketni upitnik kako bi provjerili znaju li dovoljno o problematici trgovanja ljudima, nakon čega će dobiti informativni letak sa svim važnim informacijama o toj problematici.



Stranica