Zaštitimo svoju imovinu

Od početka 2012. godine, na području Policijske uprave istarske provodi se originalni preventivni projekt istarske policije ''Zaštitimo svoju imovinu'', kojem je cilj smanjiti imovinske delikte i povećati razinu samozaštitnog ponašanja građana i turista.

Foto: Ilustracija

Od početka 2012. godine, na području Policijske uprave istarske provodi se originalni preventivni projekt istarske policije ''Zaštitimo svoju imovinu'', kojem je cilj smanjiti imovinske delikte i povećati razinu samozaštitnog ponašanja građana i turista. U sklopu tog projekta, od lipnja 2013. do lipnja 2014. godine, policijski službenici koji su obavljali očevide prilikom provala u kuće, stanove i vikendice, popunjavali su zajedno s oštećenima upitnik, koji pokazuje u kojem su broju vlasnici objekta zaštitili svoju imovinu s mjerama tehničke zaštite.

Upitnikom su bila obuhvaćena slijedeća pitanja:

  • Da li je ulaz u objekt zaštićen protuprovalnim vratima?
  • Da li su prozori na objektu bili zatvoreni ili dodatno osigurani na drugi način  (protuprovalni mehanizam)?
  • Da li objekt posjeduje protuprovalni alarm?
  • Da li objekt posjeduje video nadzor?
  • Da li u objektu stanuju vlasnici, podstanari ili druge osobe?

Rezultati, koje se odnose na provale u kuće, pokazali su slijedeće: na 10% kuća bila su ugrađena protuprovalna vrata, u 37% slučajeva prozori su bili zatvoreni ili dodatno osigurani, 4.3% kuća imalo je ugrađeni protuprovalni alarm, a samo 0.4% video nadzor, dok je 66% kuća bilo naseljeno.

Rezultati, koji se odnose na provale u stanove, pokazali su slijedeće: na 9.5% stanova bila su ugrađena protuprovalna vrata, u 32% slučajeva prozori su bili zatvoreni ili dodatno osigurani, 1% stanova imalo je ugrađeni protuprovalni alarm, niti na jednom stanu nije bilo video nadzora, a 66% stanova bilo je naseljeno.

Rezultati, koji su odnose na provale u vikendice, pokazali su slijedeće: na 5.7% vikendica bila su ugrađena protuprovalna vrata, u 39% slučajeva prozori su bili zatvoreni ili dodatno osigurani, 11.5% vikendica imalo je ugrađeni protuprovalni alarm, 2.4% video nadzor, dok je 20% vikendica bilo naseljeno.

S obzirom na dobivene rezultate i činjenicu da se projekt ''Zaštitimo svoju imovinu'' nastavlja provoditi, policijski službenici će i dalje educirati građane educirati o potrebi postavljanja i korištenja tehničke zaštite na njihovim objektima,  a sve kako bi se spriječilo počinjenje kaznenih djela. Naime, ugradnjom sredstava tehničke zaštite (protuprovalna vrata, alarm, video nadzor i slično) na kući, stanu ili vikendici, u velikoj mjeri može se odvratiti počinitelja od počinjenja provale, što se naročito odnosi na moguće prigodne počinitelje. Uz to, i profesionalni počinitelji će vjerojatno razmisliti hoće li pokušati provaliti u objekt, koji ima ugrađen sustav tehničke zaštite pa će naposljetku izabrati objekt, koji nema postavljen sustav tehničke zaštite.  

Ako građani žele doznati više informacija o mogućim mjerama samozaštite i mjerama tehničke zaštite, u holu Policijske uprave istarske otvoren je Informativni centar za prevenciju, u kojem mogu dobiti stručne i kvalitetne savjete ili se mogu obratiti direktno na broj telefona 532-532 ili na e-mail prevencija-pu@mup.gov.hr. Osim toga, korisne savjete o samozaštitnom ponašanju, građani mogu pronaći i na web stranici policijske uprave ili stranici MUP-a.



Stranica