Pojačani nadzor vozača u dane Martinja

Foto: Ilustracija

Iz godine u godinu, statističkim praćenjem broja prometnih nesreća, utvrđeno je da se upravo u studenom i prosincu, mjesecima blagdana i prazničnog raspoloženja, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Stoga će policijski službenici u razdoblju od 7. do 11. studenoga, povodom narodnog običaja krštenja mošta, odnosno slavljenja Martinja, kada se očekuje povećani broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, provoditi pojačane mjere u prometu. Cilj tih mjera je preveniranje prometnih nesreća i njihovih posljedica te sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. 

Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje su se statistički, ali i iskustveno pokazale kao najugroženije kada je riječ o činjenju prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Policijski službenici uspostavit će veći broj kontrolnih točaka, koje će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. U ove ciljane aktivnosti, uključit će se maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine). 

Prošlogodišnja statistika policije u akciji za vrijeme Martinja dovoljno je upozorenje samo po sebi. Tada se na području PU istarske dogodilo ukupno sedam prometnih nesreća: jedna s poginulom osobom, pet s ozlijeđenim osobama i jedna nesreća s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama stradalo je sedam osoba, jedna osoba je smrtno stradala, jedna osoba je zadobila teške tjelesne ozljede, a pet je osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede.Policijski službenici utvrdili su 327 prometnih prekršaja, od čega 60 prekršaja alkohola, što je 18% od ukupnog broja prekršaja, dok je najveća utvrđena  koncentracija alkohola bila 2,23 g/kg. 

Posebno napominjemo da su u deset mjeseci 2014. godine, vozači pod utjecajem alkohola prouzročili ukupno 255 prometnih nesreća, od čega tri nesreće s poginulim osobama, 99 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 153 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale tri osobe, 20 osoba je zadobilo teške, a 76 lakše tjelesne ozljede.

 

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz;
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije;
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag;
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze;
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića;
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu;
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste;
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan!

 


 



Stranica